Făgărășenii, invitați la vernisajul expoziției „Moștenirea“

Muzeul Țării Făgărașului “Valer Literat” vă așteaptă joi, 16 noiembrie, ora 18:00, la vernisajul  expoziției Moștenirea, care va avea loc în Turnul Thomory.

Expoziția se prezintă sub forma unei case vechi stilizate, o construcție de lemn în care sunt încastrate elemente de arhitectura deosebite, vechi de cca. 150 de ani, ferestre și uși ale căror geamuri sunt pictate de pictorul iconar Raluca Jurcovan cu icoane țărănești pe sticlă.

Construcția este structurată în trei ateliere: atelierul țesătoarei – Rafira Jurcovan, atelierul cojocarului Dumitru Sofonea și atelierul pictorului iconar – Raluca Jurcovan.

În ateliere veți putea admira țesături, ștergare, straie, pieptare din satul Drăguș, icoane tradiționale pe sticlă, fotografii și obiecte specifice interioarelor țărănești.

Pictorul iconar Raluca Jurcovan povestește: „Atunci cand eram copil, bunicul meu Gheorghe Jurcovan, îmi povestea mereu despre Drăgușul lui natal…oamenii și locurile ocupau un loc special în sufletul lui. Drăgușul este un sat etnografic care își mai păstrează tradițiile în ciuda trecerii timpului.

In anul 1929, marele filozof, sociolog și estetician român, Dimitrie Gusti realiza în satul Drăguș împreună cu o întreagă echipă de cercetători prima campanie monografică.

Gusti și-a dorit să imortalizeze realitatea din Drăguș sub toate aspectele: viața socială, obiceiuri. ocupații, cutume, etnografie, tot ce se putea ști despre o comunitate.

Toate acestea fac din satul Drăguș, unicul sat din Romania al cărui trecut, în toată complexitatea lui, a rămas pe peliculă. Echipa de monografiști a poposit în casa străbunicilor mei unde au și  fost găzduiți. Rafira Jurcovan, străbunica mea – țesătoare renumită în sat și Dumitru Sofonea, tatăl  fiului cu același nume Dumitru Sofonea, cojocarul satului au fost printre protagoniștii acestei cercetări ample realizate de către Dimitrie Gusti în întregul sat. In urma acestei campanii Rafira Jurcovan și Dumitru Sofonea au fost invitați de nenumărate ori la Muzeul Satului în București pentru a etala creațiile lor.

Acum, când ei au trecut la cele sfinte deja de mult timp, continuatorii moștenirii lăsate de aceștia sunt fii, nurorile, nepoții și stranepoții lor. Despre păstrarea și continuarea moștenirii veți afla mai multe din filmul documentar realizat special pentru aceasta expoziție în colaborare cu Studioul Video Art al Ministerului Culturii și Identității Naționale.“

Expozitia va putea fi vizitată în Turnul Thomory, începand din 16 noiembrie 2017, de marți până duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.