Picturile lui Paul Hitter, prezente în Cetatea Făgăraș, una din cele mai temute închisori pentru deţinuţii politic

Muzeul Țării Făgărașului “Valer Literat” expune în perioada 16-26 noiembrie, picturile lui Paul Hitter, pe tema sistemului concentraționar comunist din România, având ca punct central reeducarea prin tortură. Vernisajul va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 17:00 iar intrarea este liberă.
Lucrările au fost expuse în perioada 14 octombrie- 5 noiembrie, la Memorialul Pitești, locul unde a început Reeducarea.
Între anii 1948-1960, în Cetatea Făgăraşului, a existat una dintre cele mai temute închisori pentru deţinuţii politic ale «gulagului» românesc. Cifra exactă nu se ştie, dar se pare că la Făgăraş au fost închişi între 600-1.000 de deţinuţi politic. Nu se ştie exact nici câţi au murit, fiindcă erau înmormântaţi pe ascuns, în timpul nopţii, fie în gropi comune, în diverse locaţii sau în cimitir, tot în gropi comune.
Expoziția : Nuanțele abisului” are ca temă centrală „reeducarea”, punctul culminant al violenței detenției politice în perioada comunistă. Picturile lui Paul Hitter vorbesc despre tortura fizică și psihologică și despre trăirile profunde ale deținutului în momentele cele mai dificile, iar fiecare lucrare are la bază mărturia unui supraviețuitor al detenției.
Deși, chiar în zilele noastre, foștii deținuți politic par a fi de multe ori uitați, chiar stigmatizați, dovada cea mai vie că ei au învins este faptul că mulți dintre noi, cei tineri, nu i-am uitat. În acest haotic început de mileniu, suferința și rezistența lor devin adevărate lumini călăuzitoare. Lecția lor, o lecție ce transcende generațiile și timpul, este una a demnității, a credinței și a valorilor autentice, atât de necesară nouă, celor de astăzi. Eu le mulțumesc; inspirația mea, știu sigur, de la ei a venit, iar mâna mea a circulat pe pânză, condusă, de multe ori, de către ei.
Între aceste ziduri, ale închisorii, printre aceste lucrări, vă veți simți, poate, apăsați la prima vedere; dar să nu uitați că vă aflați printre prieteni, printre cei care prin sângele și suferința lor, au răscumpărat sufletul și demnitatea unui întreg popor”. Paul Hitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.