Documentațiile pentru împușcarea a 12 urși au ajuns la Ministerul Mediului

Documentațiile pentru împușcarea a 12 urși  sunt în diverse stadii. Pe lista neagră este ursoaica cu trei pui de la Carrefour, animalul care a vandalizat Cabana Postăvarul şi cei care au atacat oameni la Făgăraş şi Hârseni.

După ce în ultima perioadă urşii au luat cu asalt localităţile din judeţul Braşov, doi dintre ei atacând chiar şi oameni, lupii au început să facă ravagii la Fundata, iar mistreţii au apărut chiar pe străzile din municipiul Braşov, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, a convocat marţi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a se stabili un plan de măsuri privind gestionarea animalelor sălbatice, la şedinţă participând şi reprezentanţii administraţilor fondurilor de vânătoare, scrie bzb.ro.
Problema, a explicat prefectul Braşovului, este că de doi ani nu se mai „recoltează” urşi, iar aceştia s-au înmulţit excesiv. De asemenea, el a subliniat faptul că „nu sunt pentru împuşcarea animalelor sălbatice sau vânarea speciilor protejate, dar nici nu pot fi de acord cu prezenţa ursului în oraşe sau în zonele rurale în apropierea gospodăriilor. Totul până la protejarea oamenilor! Avem exemplare de urs care au devenit agresive, iar singura soluţie este recoltarea lor. Un copil a fost atacat la Făgăraş, iar un tânăr la Hârseni. Animalele s-au înmulţit an de an, pentru că nu s-au mai recoltat, zonele de hrănire nu mai sunt ce au fost, aşa că gestionarea lor devine complicată. Trebuie păstrat echilibrul între numărul de exemplare şi suprafaţă. Asta este, de fapt, problema de fond” , a declarat  pentru sursa citată, Marian Rasaliu. Acesta a precizat în timpul şedinţei că numărul de urşi din judeţul Braşov depăşeşte nivelul optim.

Prefectul a fost luni la Ministerul Mediului pentru a discuta problema urşilor cu reprezentanţii compartimentului „Habitate”, dar şi cu ministrul Graţiela Gavrilescu. „La minister erau depuse trei dosare de recoltare a urşilor, două pentru exemplare din zona Sebeş, iar al treilea pentru un animal din fondul cinegetic «Bârsa» (zona Zărneşti). Au fost aprobate două cereri de recoltare, una pentru un urs din zona Sebeş, iar cealaltă pentru cel din fondul cinegetic «Bârsa». De asemenea, la minister au ajuns documentaţiile pentru recoltarea celor doi urşi care au atacat oamenii de la Făgăraş şi Hârseni”, a anunţat prefectul.

Mai multe detalii pe bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.