S-a primit primul aviz pentru împușcarea ursului…mai urmează și altele

 

Atacul ursului din această dimineață a creat panică în Făgăraș, iar cei mai mulți dintre oameni au căutat vinovați și au cerut imediat împușcarea ursului. Au fost însă și voci care susțin că nu ursul e vinovat, ci omul care i-a invadat habitatul.

Însă atacurile urșilor în țară, dar și în Țara Făgărașului s-au înmulțit considerabil în ultimul an. Aproape în fiecare săptămână, sunt semnalate cazuri în acest sens în zona noastră, iar Ministerul Mediului a fost sesizat de fiecare dată. Mai grav este faptul că ursul a ajuns și pe străzile din Făgăraș, nemaiținând cont zgomotul urban, iar în această dimineață chiar a atacat o fată de 14 ani care se ducea la școală și un bărbat de 39 de ani care a sărit în apărarea unei făgărășence și a copilului ei.

Toată lumea a fost în alertă, însă singurele măsuri ce au putut fi luate astăzi au fost organizarea unei goane pe paltforma împădurită din Combinat, pe câmpurile de la Râușor și Ileni, precum în pe câmpul din cartierul Ion creangă din Făgăraș, dar și organizarea de patrule nocturne pe toate străzile dn oraș și cu preponderență pe câmpul din zona Combinat – Ileni. Astfel, patrule ale Poliției Naționale, Poliției Locale, Jandarmeriei și Serviciului de Voluntari ai primăriei Făgăraș vor fi în alertă toată noaptea.

„Echipele vor patrula în această noapte, pe toate străzile din municipiul Făgăraș, cu precădere în zona unde se presupune că a intrat ursul dinspre Combinat, în zona Ileni. Se va patrula de către aceste instituții toată noaptea“, a spus Sorin Șuler, șeful AVPS, în urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență.

Imediat după atacul ursului din cartierul Câmpului, AVPS a făcut solicitare către Comisariatul Gărzii de Mediu pentru a obține derogare de împușcare a ursului. Comisia formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu și din cei ai Agenției pentru Protecția Mediului au trimis răspuns favorabil în această seară. Însă mai e cale lungă pentru a obține această derogare, iar populația Făgărașului e înspăimântată. Șeful AVPS, Sorin Șuler ne-a explicat care sunt pașii pe care sunt obligați să-i facă până vor obține această derogare.

„Am primit punctul de vedere al comisiei formată la nivel de Comisaritul Gărzii de Mediu, punctul de vedere care este favorabil în sensul de a se acorda derogare pentru împușcare. Acum trimitem la Ministerul de Mediu. Noi am făcut un dosar care se compune din  formular de solicitare în vederea aprobării derogării pentru recoltarea unui exemplar de urs. Formularul s-a trimis la Ministerul Mediului, Direcția  Biodiversitate, la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, la Garda de Mediu Brașov. Acest formular de solicitare s-a întocmit în baza Ordinului de Ministru 1169/2017. Lângă acest formular de solicitare a fost nevoie de acest punct de vedere pe care trebuie să-l dea o comisie formată din reprezentul Comisariatul Gărzii de Mediu și reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului. Acest punct de vedere l-am primit în urmă cu puțin timp(în jurul orei 19.00) și l-am și trimis pe e-mailul Ministerului Mediului, Direcției pentru Biodiversitate. De asemenea s-a anexat și un act medical de care era nevoie în vederea împușcării acestui urs, un act medical semnat de manager dr. Beldescu Liliana. De fapt este o precizare semnată cu cele două foi de observație ale celor doi pacienți. În baza a tot ce v-am spus eu, noi așteptăm aprobarea în vederea împușcării“, ne-a declarant n această seară Sorin Șuler.

Iar asta nu e tot. Urmează alte aprobări până ca vânătorii să poată împușca ursul.

„Iar ca să-l putem împușca întrucât este intravilan și fiind intravilan competența este a muncipiului, a Consiliului Local, la solicitarea Consiliului Local trebuie să încheiem un contract de prestări servicii, sunt proceduri care trebuie respectate. Un contract de prestări servicii în baza căruia noi să putem împușca pe raza localității pentru că în intravilan nu ai voie să faci uz de armă conform legii. Noi gestionăm doar extravilanul iar intravilanul aparține localității și ca să putem interveni  trebuie la solicitarea lor și în baza unei derogări date de minister.

După care trebuie să obținem aurtoizația de mediu și spune în punctul de vedere pe care ni-l dă Comisariatul Gărzii de Mediu împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului, spune „în cazul derogării de către Ministerul Mediului, gestionarul AVPS Făgăraș este obligat să solicite APM Brașov obținerea autorizației de mediu conform Ordinului Ministerului Mediului nr. 410/2008 și să recolteze probe biologice de la exemplarul recoltat care vor fi transmise către ICAS“, mai spune șeful AVPS.

Până se va pune cap la cap toată birocrația, făgărășenii stau cu inima cât un purice. Gândul că ursul ar putea reveni pe străzile din oraș și ar putea să-i atace, să le atace copiii nu le dă pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.