„Mi-am bătut joc de viața mea și din cauza alcoolului, am ajuns un cerșetor“

Am 18 ani de școală, am trei ani de Drept, dar nu l-am terminat. Am avut două firme, trei neveste, dar mi-am bătut joc de viața mea și din cauza alcoolului, am ajuns un cerșetor“, așa își începe povestea un făgărășean, om al străzii. Cândva a fost un om cu familie, copii și chiar afaceri, dar patima pentru alcool l-a adus în stradă. Mihai Morariu are 50 de ani și este cunoscut făgărășenilor. De trei ani de zile, își face veacul prin centrul orașului sau prin gara din municipiu. Deseori, făgărășenii îl observă dimineața prin scările blocurilor, acolo unde își găsește culcuș noaptea.

Pe Mihai și pe camaradul cu care împarte aceeași soartă, i-am găsit pe strada Tăbăcari, în fața unui magazin. Plin de vânătăi, privea la trecători și aștepta ca cineva să-și facă milă. Milă are și el de felul cum a ajuns și declară ferm că și-a bătut joc de viața lui, dar nu se poate lăsa de alcool, deși a ajuns la un centru de dezalcoolizare de două ori.

A terminat școala la Colegiul Național „Radu Negru“ la profilul de Matematică Fizică și a făcut trei ani de facultate. A fost căsătorit de trei ori și a avut două firme. Acum nu mai are nimic, doar alcoolul care îl termină încet, încet. Are amețeli, iar picioarele îi amorțesc. În urmă cu câteva zile a ajuns din nou la spital, însă nimic nu se rezolvă pentru că în momentul în care ajunge în stradă, iarăși bea. Nu își mai dorește nimic, spune bărbatul, nici de la autorități, nici de la nimeni. A încercat de mai multe ori să lase băutura însă nu a reușit și a abandonat această bătălie.

„Nu am niciun venit. Am lucrat trei ani până să intru la facultate, după care am avut două firme, le-am falimentat. Am avut 37 de angajați la o firmă din Râmnicu Sărat cu prima soție. Am avut locuințe și chiar cinci mașini, dar am dat faliment și în momentul în care dai faliment ești dezastru. În momentul în care pleci pe alcool din nou, devii din nou dezastru. Am fost de două ori la dezalcoolizare, dar nu au reușit să mă vindece“, a  spus Mihai Morariu.

Cel cu care își împarte viața pe stradă este Gheorghe Urian. Bărbatul de 62 de ani este din Vad și el a avut odată o viață normală, cu familie și copii.

Eu am fost cioban, dar e grea viața. Sunt din Vad. Am fost și șofer, și lăcătuș mecanic. Acum, dorm pe unde pot și mâncare găsim la containere: o pâine sau orice altceva. Am fost căsătorit și am trei copii, dar nu mă interesează de ei“, ne-a spus Gheorghe Urian.

Ca ei, mai sunt vreo 3-4 oameni ai străzii prin Făgăraș, iar unii au fost oameni cu funcții importante, dar pe care alcoolul i-a făcut neoameni.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.