Făgărașul se va înfrăți cu orașul Vidin din Bulgaria

 

Un forum economic regional de anvergură va avea loc la Vidin, în perioada 5 – 7 octombrie, ocazie cu care Făgărașul se va înfrăți cu Vidinul, Cristianul cu stațiunea Vărșeț, iar Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian cu Mănăstirea Klisurski, se arată într-un comunicat de presă al Camerei de Comerț Balcanică. 

Demarate încă de acum cinci ani, relațiile economice dintre România și Bulgaria, pe care Casa de Comerț Balcanică condusă de prof. dr. Liviu Pandele le promova, au luat amploare, deși nimeni nu credea la acea vreme. Marea deschidere și schimbarea de paradigmă a intervenit, când Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, a obținut din partea Patriarhului Daniel Binecuvântarea ca o parte din veșmintele Sfintei Paraschiva, aflate la Iași, să fie dăruite poporului bulgar. A urmat memorabila vizită de la Vidin, unde pe Ierarhul român l-au așteptat la pelerinaje peste 50.000 de credincioși bulgari și români, locuitori ai regiunii.

Brașovul, oraș frate cu Burgasul

Ulterior, lucrurile s-au succedat foarte repede, descoperindu-se că membrii Gremiului Levantin (actuala Casă de Comerț Balcanică, continuatoarea celor de la 1821), au fost cei care au finanțat primul abecedar al poporului bulgar, în condiții de ilegalitate și cu ampla susținere a negustorilor brașoveni. Acest gest a fost onorat de actualul primar al Burgasului, Nicolov Dimitar, prin înfrățirea cu municipiul Brașov, memorandumul de înfrățire fiind semnat cu ocazia Zilei Culturii Bulgare și a Scrierii Slave. Orașul Burgas este al doilea port maritim al țării, aproximativ egal cu Brașovul, și, de asemenea, al patrulea centru economic și turistic al Bulgariei, după Sofia, Plovdiv și Varna.

Relații bilaterale la nivel prezidențial

De asemenea, pe 28 și 29 iunie, președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit pe președintele Bulgariei, Rumen Radev, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o în România. În cadrul discuțiilor, s-a abordat continuarea dezvoltării relațiilor economice, precum și a cooperării sectoriale, dar și creșterea schimburilor economice, știut fiind faptul că România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană. De altfel, cu ocazia vizitei președintelui bulgar, cei doi președinți au participat la deschiderea Forumului de Afaceri România — Bulgaria, unde s-au discutat modalitățile concrete de promovare a intereselor strategice și a obiectivelor comune în cadrul Uniunii Europene, precum și aprofundarea dimensiunilor relațiilor bilaterale cu atât mai mult cu cât Bulgaria și România vor deține președinția Consiliului UE în semestrul I din 2018 și semestrul I din 2019.

Agenda lunii octombrie va fi tumultoasă pentru România, ținând cont că va avea loc ședința celor două guverne, român și bulgar, care se va desfășura în perioada 2 — 3 octombrie la Varna, și care va continua regional cu un forum economic ce va avea loc la Vidin în perioada 5 — 7 octombrie. Cu această ocazie, va avea loc și înfrățirea orașului-cetate Făgăraș cu Vidinul, precum și a comunei Cristian cu stațiunea bulgară Vărșeț, la eveniment urmând să participe o delegație economică și administrativă condusă de primarul Făgărașului Gheorghe Sucaciu și de primarul din Cristian, Gicu Cojocaru.

„ Această înfrățire este în perspectiva aplicării unor finanțări transfrontaliere. Sunt proiecte comune pentru diferite proiecte de dezvoltare iar una din finanțări e pentru parcuri industriale. La nivel prezidențial s-au făcut protocoale și orașe care se aseamănă, care au aceleași caracteristici, din România și Bulgaria se înfrățesc iar noi avem caracteristici ca ale orașului Vidin. Am primit solicitare din partea Primăriei Vidin în acest sens“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Societățile comerciale care doresc să participe la Formul Economic pot face acest lucru trimițând o scrisoare de intenție pe adresa Casei de Comerț Balcanice, presedinte@casadecomert.com, invitația adresându-se tuturor celor interesați.

Și județul Brașov, prin președintele Adrian Veștea, a primit o invitație de înfrățire cu județul Vidin, din partea președintelui Ghenadi Velcov, privind dezvoltarea durabilă a celor două regiuni, dezvoltarea parcurilor industriale, a parcurilor științifice, precum și a unor centre de afaceri regioanle, precum și conturareaa unei strategii regionale de atragere a unor fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pe proiecte comune. Totodată, vizita de la Vidin și Vărșeț, care are Binecuvântarea Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, are și o componentă cultural-religioasă, Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian urmând să se înfrățească cu Mănăstirea Klisurski, scopul fiind acela de promovare a turismului cultural, precum și demararea împreună cu liceele și școlile din cele două localități a unui program de schimburi de elevi. Cu această ocazie, se vor strânge și 20 — 30 de tone de ajutoare umanitare care vor fi donate familiilor sărace din regiune.

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, și Mitropolitul Vidinului, Dometian, au semnat în toamna anului trecut protocoalele de colaborare dintre cele două biserici surori.

Vidin este un oraș pe malul sudic al Dunării, în nord-vestul Bulgariei. Se află în apropiere de granițele cu Serbia și România, și este de asemenea centrul administrativ al Regiunii Vidin.

Vidin este cel mai important port la Dunăre din vestul Bulgariei, aflat pe una dintre cele mai sudice secțiuni a fluviului. Un complex de feribot, legând Vidin de Calafat pe malul celălalt al fluviului, se află la 2 km de oraș. Complexul urmează să fie înlocuit cu un pod peste Dunăre, a cărui construcție se va finaliza probabil în 2011.

La câțiva kilometri de Vidin se află ruinele unei mănăstiri săpate în stâncă de pe vremea lui Stratsimir și a țarinei Ana. La poiana Albotina, aflată la poalele stâncilor, se întâlnesc românii din satele din preajma Vidinului în fiecare an, a doua zi de Paște, la sărbătoarea “frăsânelului”, venind unii de la zeci de kilometri.

Vidin are două fortărețe medievale bine păstrate, Baba Vida și Kaleto, precum și multe biserici ortodoxe vechi, cum ar fi Sf. Pantelimon, Sf. Petka, Sf. mare mucenic Dimitrie, Sfânta Parascheva, biserica îngropată, ctitorie a lui Matei Basarab (toate datând din secolul al XVII-lea), o sinagogă evreiască (1894), o moschee și o bibliotecă a lui Osman Pazvantoglu, o secție de poliție tucească (secolul al XVIII-lea). (sursa: bulgaria.directbooking.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.