ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ

 Mediul familial este cel în care se formează personalitatea şi comportamentul  unui copil, educaţia acestuia pornind cu primele sfaturi ale părinţilor.

Indiferent de locul unde se află , copiii şi tinerii sunt categorii de persoane cu un risc  victimal crescut din cauza capacităţii reduse de anticipare a pericolului precum și a naivităţii, la presiunea anturajului aderând la grupuri cu preocupări infracționale .

Tocmai de aceea părinții sunt responsabili să-i învețe  pe aceştia cum să evite anumite situaţii care îi pot transforma în victime şi ce anume pot să facă dacă totuşi se  întamplă  astfel  de lucruri. În acest sens, părinții trebuie să le acorde copiilor mai multă atenţie, să le devină prieteni şi nu în ultimul rând, să-i învețe să discearnă între bine şi rău, pentru a-i feri de neplăceri atât în timpul şcolii cât şi în timpul liber.

Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în şcoli şi în zona unităţilor şcolare reprezintă o prioritate pentru Poliția Română, care recomandă părinților:

  1. Să păstreze permanent legătura cu cadrele didactice şi să cunoască situația şcolară a copiilor;
  2. Să se preocupe de modul în care copiii își petrec timpul liber și să îi implice pe aceștia în activități extrașcolare care să le dezvolte un compotament prosocial: activități sportive, voluntariat etc, astfel încât să se evite intrarea copiilor sau adolescenţilor în anturaje nepotrivite şi desfăşurarea de activităţi la limita legii;
  3. Să încurajeze copiii în abordarea unui comportament responsabil, atât în viața reală cât și în cea virtuală;
  4. Să imprime copiilor o atitudine pozitivă față de lege și autoritate, și să explice acestora că rolul normelor sociale este de protecție a cetățenilor și nu de pedeapsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.