„Părinți“ noi pentru câinii fără stăpân

Consilierii locali, întruniți în ședința ordinară a lunii august, au aprobat asocierea Municipiul Făgăraş cu Asociaţia Saving Orphaned Souls Sheila’s Animal Rescue Mission în vederea asigurării derulării activităţii în cadrul serviciului public a animalelor fără stăpân din aria UAT Făgăraș, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a animalelor fără stăpân, a condiţiilor de mediu, igienico-sanitare, sănătate publică și pentru protecţia animalelor. Acest lucru s-a impus după ce inspectorii sanitar- veterinari au găsit aici o serie de grave abateri privind respectarea normelor de bunăstare a animalelor pentru toți câinii adăpostiți în adăpostul de pe strada Hurezului.

Orori în „lagărul câinilor“

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a efectuat în data de 19 iunie a.c. un control anunțat la adăpostul de câini fără stăpân, gestionat de Pablotim Star SRL. Potrivit notificării trimisă Primăriei Făgăraș, inspectorii au constatat abateri grave de la normele de bunăstare a animalelor pentru toți câinii adăpostiți în locația de pe strada Hurezului, în zona Fabricii de Pulberi: „boxe insalubre cu pavimente și pardoseli distruse, pline de dejecții sau dejecții diluate cu apă reziduală, vase pentru hrană și apă unice/ boxă și insuficiente, mai exact un vas la 4-6 câini, pereți murdari de fecale și degradați, boxă de carantină/post-operator total insalubră și degradată, întreaga alee de acces- aleea din fața boxelor- murdară cu fecale și urină diluate cu apă reziduală, precum și resturi de oase, ce conferă un aspect insalubru și neîngrijit întregului adăpost. Animalele cazate aici sunt precar îngrijite, murdare de fecale, curățenia mecanică a boxelor se face în prezența acestora într-un spațiu îngust, incomod pentru îngrijitor și în condiții de chin pentru animale. Niciun spațiu destinat câinilor nu este corect curățat și igienizat în condițiile în care suntem în plin sezon de vară. Facem precizarea că pe întreg perimetrul( împrejmuit cu tablă), în exterior, se regăsesc resturi de oase, mirosul fiind ihoros. Prezența resturilor de oase se remarcă și la nivelul boxelor, hrănirea câinilor cu oase crude, fără tratament termic și fără supraveghere pentru evitarea accidentelor, nefiind autorizată“, se arată în notificarea trimisă primăriei de DSVSA și semnată de directorul Dorin Enache.

Reprezentanții DSVSA au cerut primăriei remedierea acestor probleme și luarea de urgență a unor măsuri privind adăpostul pentru câini, în caz contrar activitatea acestui adăpost va fi suspendată. Așadar, autoritățile locale au decis să înceapă procedurile pentru a construi un adăpost nou iar consilierii locali au aprobat ca oportun achiziționarea unui teren amplasat la intersecția pârâului Berivoi cu contracanalul amenajării hidrografice a râului Olt.

Contractul cu societatea care avea în concesiune acest adăpost încă din anul 2013 a fost reziliat, în urma acestor grave deficiențe găsite acolo, iar autoritățile au găsit o soluție pentru moment: parteneriat cu o asociație de profil în vederea asigurării acestui serviciu.

„Noi am avut bănuiala că lucrurile nu merg tocmai cum trebuie și pe bani mulți. Atunci am trimis o solicitare de reziliere a actului adițional al contractului cu această firmă, ca ulterior să dăm un proiect de hotărâre să facem un parteneriat cu o asociație pe perioada până când scoatem din nou serviciul la concesiune, acea asociație ne prestează gratuit serviciile și noi punem la dispoziție adăpostul, utilitățile și materiale pentru a-l aduce într-o stare normală. Între timp, au fost reclamații, am înțeles că și din Norvegia, la DSV si la ANSVA București. Au venit în control și au suspendat activitatea. Așadar, această societate nu mai poate presta acest serviciu. La ultima ședință de Consiliu Local, am emis o hotărâre și am semnat protocolul cu această asociație ca să avem un serviciu în oraș. Mai bine să vină aceste societăți care au ca domeniu de activitate și experiență în protecția animalelor pentru că acestea știu să-și facă treaba“, ne-a spus primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.

 

De animalele fără stăpân din adăpost, aproape 100 la număr, se vor ocupa tot făgărășenii: atât asociația care a preluat gratuit acest serviciu, cât și oamenii care se vor oferi voluntari. Asociația care a preluat temporar acest adăpost este coordonat de o făgărășeancă, Georgiana Neagu.

„Am început să vin la Făgăraș de câteva luni, să cunosc un pic situația din adăpostul public din Făgăraș. Am considerat că este nevoie de ajutorul meu. Eu mă ocup cu salvarea animalelor de peste 10 ani și acum m-am oferit, ca asociație pentru protecția animalelor și am considerat împreună cu primăria că putem să îmbunătățim calitatea vieții animalelor din acest spațiu. Mă bucur că am acordul și sprijinul primăriei pentru a schimba ceva până când se va înființa noul adăpost public. Avem un contract de asociere împreună cu primăria de la 1 august. Abia am preluat temporar gestiunea adăpostului până la efectuarea procedurilor pentru că va fi o licitație publică pentru preluarea efectivă a gestionării animalelor fără stăpân. Eu am venit aici de vreo două luni și am scos peste 30 de cățele, am scos cățele gestante, le-am operat. Am o cățea la mine acasă care nu s-a mai putut opera. Scopul nostru este nu înmulțirea animalelor, ci stoparea înmulțirii. Îmi propun o campanie de sterilizare masivă atât în interiorul adăpostului pentru că se cere. Când am venit eu, în țarcuri erau, din păcate ,femele și masculi. Nu am găsit niciun câine sterilizat și este foarte trist. Mă bucur că există deschidere și prin intermediul dumneavoastră, fac un apel către toți cunoscuții: dacă iubiți animalele, vă invit în calitate de voluntari, în calitate de iubitori de animale, dacă puteți ajuta sub orice formă animalele, ne puteți ajuta inclusiv cu plimbatul, cu puțină iubire și afecțiune, cu donații de hrană, cu ce mai este nevoie, puteți să mă contactați. Vom lucra inclusive pentru socializarea cățeilor și pentru adopții“, a spus Georgiana Neagu, președintele asociației.

Alături de Georgiana este o altă făgărășeancă, iubitoare a animalelor. Este vorba de medical veterinar Denis Xenia Gheorghincă.

„Mă implic în primul rând ca medic veterinar. În al doilea rând, ca președinte al Asociației Comperio Medela care are deja activitate privind cățeii aflați în dificultate și activități de voluntariat de adopții. Ne ocupăm și cu mobilizarea tuturor oamenilor care vor să se implice în acest proiect care este un proiect extraordinar de frumos și benefic pentru comunitatea nostră și care demonstrează gradul nostru de civilizație și felul în care ne comportăm cu animalele. Este nevoie de foarte multă investiție,de foarte multe resurse umane, resurse financiare. Eu cunosc foarte multe persoane din comunitatea făgărășeană care sunt foarte fericite de realizarea acestui proiect și își doresc din tot sufletul ca acest lucru să se întâmple. S-au făcut pași în ceea ce privește bunăstarea animalelor, va trebui autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar acest adăpost pentru că este impropriu și nu poate fi autorizat. Cu cât ne mobilizăm mai mulți, cu cât se vor face amenajările corespunzătoare pentru a obține autorizațiile, cu atât proiectul va fi aporape spre final“, a spus medicul veterinar Denis Gheorghincă.

 

„Înainte de mâncare, aceste suflete așteaptă mângâiere“

Dacă până acum, zeci de făgărășeni s-au plâns de faptul că nu au acces în centru de adăpost pentru animale; reprezentantele asociației fac un apel către făgărășeni să vină zilnic și să ofere afecțiune acestor animale.

„De acum încolo, accesul voluntarilor va fi deschis, va fi un adăpost deschis oamenilor, deschis adopților, nu va mai fi un loc închis, greu accesibil. Pe mine mă găsesc la cabinetul veterinar de pe strada Mihai Viteazu, nr. 4, unde putem face și contractele de voluntariat și să stabilim un program în funcție de disponibilitatea fiecăruia pentru a crea acest voluntariat. Va fi foarte simplu să comunicăm și să stabilim un program pentru dezvoltarea acestui loc“, ne-a mai spus Denis Gheorghincă.

Prin intermediul asociației, deja s-au anunțat mulți voluntari care să dea o mână de ajutor la acest adăpost sufletelor fără stăpân. Primii sunt voluntari din Anglia,

„S-au făcut deja primele adopții prin intermediul unor organizații internaționale. Vor mai veni foarte mulți reprezentanți de la organizațiile internaționale pentru că eu mă ocup de acest lucru de foarte mulți ani, iar la jumătate lunii va veni un grup de voluntari din Anglia. Dacă se poate și dacă există mobilizare din exterior, vor veni foarte multe donații de la oameni cu suflet pentru acești amărâți. Vă invit și pe voi pentru că sunteți în Făgăraș: contactați-mă și veniți să vizitați pentru că sunt suflete care abia așteaptă mângâiere! Înainte de mâncare așteaptă mângâiere. Vă garantez că recompensa este spirituală și în niciun caz materială. Eu mi-am dedicat viața lor și fac multe  sacrificii, dar merită. Faptul că-i văd plecând de aici într-o familie adevărată, nu sunt cuvinte de descris“, a mai spus Georgiana Neagu.

Sunt însă și mulți făgărășeni care au anunțat că vor să fie voluntari la acest adăpost și chiar să-l susțină financiar.

Ani la rând am încercat să intru la adăpostul pentru câini, însă de fiecare dată am fost refuzat pe motiv că este în incinta Fabricii de Pulberi. M-am bucurat foarte mult când am auzit că de acum încolo vom putea merge acolo. Eu personal voi susține și financiar pentru hrana animalelor și voi dona 100 de lei lunar pentru aceste suflete“, ne-a spus un făgărășean.

Locația adăpostului va fi schimbată. Consilierii locali au aprobat ca fiind oportun achiziționarea unui teren pentru construirea unui nou adăpost conform standardelor în domeniu.

Pentru orice problemă legată de câinii fără stăpân, făgărășenii pot apela numărul de telefon  0772175651.
Persoana de contact – Georgiana Neagu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.