Situația ECOTERM SA, prezentată în plenul Consiliului Local

Unul din subiectele discutate în cadrul ședinței de consiliu din 31 august a fost legat de situația Ecoterm SA. La solicitarea primarului Făgărașului, în fața aleșilor locali au venit cu o informare atât administratorul judiciar, cât și reprezentantul Ecoterm SA, Marius Tișcă. Așa numita „taxa pe țeavă“ a reprezentat un subiect fierbinte în cadrul discuției.

Ședința de consiliul local din data de 31 august s-a încheiat cu o înștiințare a societății Ecoterm SA cu privire la situația acesteia. Asta după ce primarul orașului a cerut o informare atât din partea Ecoterm SA, cât și din partea Top Expert, administratorul judiciar cu privire la stadiul procesului de reorganizare a societății și la situația actuală a societății de termoficare.

Cel care a luat primul cuvântul a fost Marian Brescan, reprezentant legal al Top Expert, administratorul judiciar al Ecoterm SA. Acesta a explicat aleșilor locali cum a preluat societatea și care este stadiul actual. A prezentat în cifre datoriile pe care investitorii germani le-au plătit, dar și investițiile pe care aceștia le-au realizat.

„Am luat această societate când era în stare de faliment și principalul meu adversar erau Finanțele Brașov. Am propus un plan de reorganizare care astăzi a fost plătit în totalitate. Foarte greu a fost pentru că în afara restanțelor de 2.400.000 lei la acea dată, mai erau și restanțele curente față de cei de la regia de Gaz, Finanțe plus că nu mai erau încasări de la populație. Am avut șansa să găsesc această firmă din Germania care pusese o ofertă la CET Brașov și i-am îndrumat aici împreună cu echipa dânșilor și cred că este o realizare aici la Făgăraș pentru că s-a făcut o uzină electrică ce crează perspective mari și în ceea ce privește forța de muncă pe de o parte și pe de altă parte serviciile sociale“, a spus Marian Brescan, reprezentantul legal al TOP Expert.

Așadar, potrivit adresei înaintate de Top Expert Consiliului Local, „în prezent, toate sumele înscrise în tabelul creditorilor Ecoterm au fost achitate (adică 2.462.454 lei)…„Existența investitorilor germani și susținerea cu bani din partea acestora a permis continuarea activității și livrarea neîntreruptă  a agentului termic pe parcursul anului 2016, în sezonul de încălzire 2016-2017 și până la data curentă. De altfel, în prezent, Ecoterm SA  se pregătește de sezonul rece prin asigurarea furnizării agentului termic atât către populație, cât și către ceilalți clienți ai societății“.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre investițiile realizate de investitori și continuarea acestora pentru un sistem viabil.

„Cu cât sunt mai mulți abonați cu atât sunt tarifele mai mici. Ce este de reținut este că investiția din punct de vedere tehnic  are capacitatea de a crește productivitatea, se va suplimenta. Pe de altă parte, graficul cu cheltuielile curente se întinde până în decembrie când misiunea mea se va încheia. Există posibilitatea ca un management sprijinit de comunitatea locală care va rămâne într-un parteneriat să permită să aveți un tarif mai mic decât în restul țării la consumurile care sunt la populație“,a mai spus Marian Brescan.

Tot în cadrul acestei ședințe, administratorul judiciar a anunțat demisia directorului Ecoterm SA, Marius Tișcă.

„Vă anunț că domnul director Tișcă și-a înaintat demisia în data cu 28 august. Este în atribuțiunea administratorului judiciar să procedeze la a solicita adunarea AGA și să fie numit un alt administrator special. Nu am ceva expres să mă plâng de domnul Tișcă, nu aș vrea să fie o despărțire de judecată. Eu îi mulțumesc pentru ceea ce a reușit să facă chiar dacă au fost momente de contre. Vom face analiza activității dânsului, dacă sunt deficiențe le veți primi și dumneavoastră. Legea prevede ca în 30 de zile să se facă predarea. Veți avea niște propuneri cine să fie administratorul special. Administratorul special va avea mandat numai până în decembrie, pe perioada insolvenței“, a mai spus reprezentantul Top Expert.

„În cadrul ședinței de consiliu am fost informat de domnul Brescan de la firma Top Expert că Tișcă și-a dat demisia din 28 august. În mapă nu a ajuns până aseară. Aseară a venit la mine în timpul ședinței, m-a informat. Am mai avut o discuție vizavi de taxa pe țeavă și i-am demonstrat aritmetic că Ecotermul nu calculează corect. Pe urmă am avut și dezbaterea în plen. Probabil , în perioada următoare, vom propune, sau vor propune ei un administrator special. Am înțeles că până în decembrie va fi acel administrator special. Ca administrator special reprezinți acționarul majoritar, iar acționarul majoritar este Consiliul Local, și le-am  spus că nu Marius Tișcă nu a reprezentat Consiliul Local și nu a reprezentat comunitatea, a reprezentat doar interesul societății“, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Marius Tișcă, prezent la ședință, nu a vrut să comenteze motivul demisiei și a spus că este „din considerente personale“.

Marius Tișcă a prezentat apoi situația actuală a sistemului centralizat de încălzire susținând că „nu există deficiențe cu privire la furnizarea agentului termic. Din cele 1806 apartamente branșate, 263 de apartamente beneficiază deja de sistemul de distribuție modernizat. În acest moment, circa 15% din sistemul de furnizare către consumatorii casnici este modernizat, rezultând un număr corespunzător de familii care nu mai suportă deja plata agentului termic din spațiile comune“.

În cadrul discuțiilor, primarul i-a reproșat fostului administrator special că nu a avut o colaborare corespunzătoare cu acționarul majoritar, în ultimele 14 luni. Mai mult, au fost reproșuri privind neimplicarea privind găsirea unor soluții privind „taxa pe țeavă“.

Administratorul judiciar a promis că va face o anchetă administrativă în acest sens :„voi prezenta concluziile și cu notă explicativă“.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.