Făgărășenii au ales pentru „Viitorul Europei“: „Cei care doresc mai mult realizează mai mult“, scenariu susținut de primarul Făgărașului

 

Viitorul Europei  a fost dezbătut astăzi în Cetatea Făgăraș. Comisia Europeană a ales Făgărașul pe lista celor trei localități din România, acolo unde au avut loc  dezbateri publice privind cele cinci scenarii din Cartea Albă a Comisiei Europene.

În cadrul dezbaterii, discuția a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei.

Discuția a fost urmată de o dezbatere mai largă cu cei prezenți care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană.

Dacă la Piatra Neamț și la Târgoviște a fost votat scenariul cu numărul 5, „Mult mai mult, împreună“, făgărășenii au votat scenariul numărul 3 „Cei care doresc mai mult realizează mai mult“, scenariu susținut de Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Cele cinci scenarii prezentate astăzi în cetate și votate de făgărășeni au fost:

  1. Continuăm pe același drum(scenariu susținut de Elena Băjenaru, directoarea Muzeului „Valer Literat“)

UE-27 se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive

2.Accent exclusiv pe piața unică(scenariu susținut de Alexandru Szasz, președintele AOATF)

UE-27 se reaxează treptat pe piața unică

  1. Cei care doresc mai mult realizează mai mult( scenariu susținut de Gheorghe Sucaciu- primarul Făgărașului)

UE-27 permite cooperarea mea strânsă între statele membre care doresc să realizeze mai mult în anumite domenii

  1. Mai puțin, dar mai eficient:(scenariu susținut de Elena Nemeș, consultat fonduri europene)

UE-27 se axează pe obținerea de rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în celelalte

  1. Mult mai mult, împreună( scenariu susținut de Gabriel Vâju, coordonator Centru Europe Direct)

-statele membre decid să realizeze mai mult, colaborând în toate domeniile de acțiune

Evenimentul de astăzi a fost cu atât mai important cu cât alături de făgărășeni au luat parte reprezentanți ai Comisiei Europene, secretar de stat din Ministerul Afacerilor de Externe, dar și alte personalități locale și județene.

„Este important și este pentru prima dată când președintele comisiei Europene, pentru a determina concret politica viitoare a Uniunii Europene, face dezbatere publică. Suntem onorați că am fost aleși ca unul din orașele unde se face aceste dezbateri publice. Vom spune ceea ce făgărășenii vor de la noua politică europeană“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Municipiului Făgăraș.

„Mă bucur că Făgărașul a intrat între cele trei localități alături de Piatra Neamț și Târgoviște. Am văzut în dezbatere că astăzi făgărășenii pot să-și aleagă singuri calea europeană. Desigur, Consiliul Județean va fi întotdeauna aproape de tot ce se va întâmpla în județul Brașov. Avem multe proiecte în derulare în zona Făgăraș și nu numai în zona Făgăraș, și este bine că Uniunea Europeană este alături de noi să ne învețe și să alegem calea cea bună“, ne-a spus Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Într-adevăr, găzduim un eveniment important nu numai pentru cetate, ci și pentru România. Este vorba despre o dezbatere privind viitorul Europei, organizat de Comisia Europeană. Ne bucurăm că ne-a ales din toată Transilvania pe noi, Cetatea Făgărașului pentru a găzdui această dezbatere“, a spus Elena Băjenaru, directoarea Muzeului „Valer Literat“.

„Momentul de astăzi este de o importanță semnificativă pentru Făgăraș. Făgărașul împreună cu alte două localități din țară se află pe harta Comisiei Europene. Va avea loc o dezbatere cu public privind problemele și viitorul Uniunii Europene, dezvoltarea relațiilor între state“, a spus Alexandru Szasz, președ. Asociației Oamenilor de Afaceri Țara Făgărașului.

„Este cea mai importantă zi din punctul meu de vedere. De ce? Pentru că dacă acum opt ani am început să ne gândim la Uniunea Europeană, cel puțin noi, cei de la Europe Direct, având în vedere că acum 10 ani România a intrat în Uniunea Europeană, astăzi Făgărașul se vede într-adevăr la Bruxelles. Avem o transmisiune live, avem o dezbatere a făgărășenilor despre starea națiunii“,a  spus Gabriel Vâju, președinte Camera de Comerț și Industrie Făgăraș.

„Dezbateri importante cu participare extraordinară. Avem reprezentanți ai Comisiei Europene în Făgăraș, avem secretar de stat de la Ministerul Afacerilor de Externe, avem persoane foarte importante care dezbat viitorul Europei. Este foarte important că Făgărașul a fost ales din țară ca loc de astfel de dezbatere și sper să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor“,a  spus Elena Nemeș consultant fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.