foto:transilvania365.ro

Consiliul Județean Brașov va trebui să plătească datorii vechi de patru ani primăriilor orașului Râșnov și Municipiului Codlea. În anul 2013, cele două primării ar fi trebuit să primească suma totală de 1,9 milioane de lei, dar banii au ajuns în alte localităţi, printre care și la Făgăraș. 

Primăriile Râşnov şi Codlea au câştigat procesele cu administraţia judeţeană, deschise după ce în anul  2013, Consiliul Judeţean a tăiat unele alocări de fonduri către cele două localităţi. Nemulţumite, cele două primării s-au adresat instanţei, obţinând câştig de cauză. În 30 august, pe ordinea de zi a şedinţei de plen a CJ a fost şi un punct referitor la această situaţie. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a explicat că în 2013, din cota de 20% din impozitul pe venit şi sume defalcate din TVA, Primăria Râşnov nu a primit suma de 1.087.000 lei, iar Primăria Codlea suma de 872.000 lei.

„Banii au fost direcţionaţi atunci către alte localităţi. La vremea respectivă eram primarul Râşnovului și am considerat că nu este legală decizia Consiliului Judeţean, așa că m-am adresat instanţei. Tribunalul Braşov a decis că Primăria Râşnov trebuie să primească respectiva sumă. Acum sunt preşedinte al Consiliului Judeţean şi trebuie să pun în aplicare sentinţa judecătorilor”, a declarat, Adrian Veştea, citat de mytex.ro.

Conform deciziei instanţei, sumele respective vor trebui recuperate de la primăriile care au primit banii în anul 2013. Vorbim de Făgăraș, Predeal, Bod, Comăna, Dumbrăviţa, Feldioara, Şercaia, Măieruș, Sânpetru, Teliu.

În data de 24 august 2017, primarii unităţilor-administrativ teritoriale care au fost obligate să plătească Consiliului Judeţean Braşov sumele alocate în temeiul HCJ nr 323/2013, care a fost anulată de Tribunalul Braşov, au fost invitaţi la CJ Braşov, la vicepreşedintele Adrian Gabor, pentru a stabili condiţiile în care urmează a se vira la bugetul judeţului aceste sume. În urma discuţiei, s-a convenit că primăriile vor comunica în scris punctul de vedere cu privire la punerea în executare a sentinţei civile”, a adăugat Veștea.

Făgărașul a primit atunci suma de 459.000 lei, bani folosiți pentru repararea unor drumuri în oraș.

„În 2013 s-a dat o Hotărâre de Consiliu Județean și s-au alocat bani Primăriei Făgăraș. Primăria Făgăraș a avut Hotărâre de Consiliu Local; banii s-au alocat în buget pentru anumite cheltuieli. Eu cred că noi nu vom proceda la faptul să dăm banii înapoi Consiliului Județean  pentru că în acea hotărâre  pe noi ne cheamă garanti și atâta timp cât noi suntem garanți nu avem cu să dăm sumele înapoi. Consiliul Județean trebuie să ne dea în judecată dacă ei cred că au dat o hotărâre și nu a fost legală și pe urmă se pune în executare, dacă câștigă“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

În informarea adusă la cunoștința actualilor consilieri județeni se specifică faptul că în bugetul judeţului Braşov pe anul 2017 a fost inclusă suma de 1.959.000 lei ce urmează a fi virată Primăriei Râşnov şi Primăriei Codlea, conform celor dispuse de instanţa de judecată.

 

Suntem si pe:
0