Dezvoltarea Făgărașului cu fonduri europene

O șansă de a reconstrui Făgărașul sunt fondurile externe și în special cele europene. Sunt bani care vin de la Uniunea Europeană pe toate domeniile, însă trebuie multă muncă pentru a obține finanțare în acest sens. Dacă anii trecuți, în Primăria Făgăraș, proiectele europene accesate erau aproape inexistente, acum angajații Primăriei Făgăraș lucrează intens la proiecte care privesc dezvoltarea orașului. Și nu sunt puține. Deja au pe masa zeci de proiecte, iar unele deja au fost aprobate.

Potrivit, primarului Gheorghe Sucaciu, în momentul în care a ajuns la conducerea Primăriei Făgăraș existau un proiect aprobat cu fonduri europene (Centrul de Informare Turistică) și un proiect care era în faza DALI( cel privind restaurarea Cetății Făgăraș).

Centrul de Informare Turistică a fost realizat pe un proiect european. Eu când am venit, acesta a fost finalizat, implementat; ne-a mai rămas în sarcină să angajăm prin concurs trei persoane pentru a fi acreditat. Proiect european a mai fost acest proiect de la cetate. El a fost elaborat și era în faza DALI. Urma perioada de depunere a cererii de finanțare și compunerea dosarului. A avut probleme din punct de vedere juridic, dar s-au rezolvat și am depus acel proiect. A fost respins pe diferite motive. Am mers împreună cu o parte din personalul din primărie la Alba Iulia și am discutat acele aspecte și împreună cu consultantul ca să înțelegem și noi mai bine unde am greșit și unde trebuie să remediem, ca să mergem pe aceeași gândire cu evaluatorii din Alba Iulia. Ni s-a cerut reaviziarea la Ministerul Culturii a acestui proiect. Când am mers acolo, proiectantul nu ne-a mai răspuns și era pericolul să nu mai avem acest aviz și să nu putem redepune proiectul. Am mers împreună cu arhitectul șef și cu doamna director de la cetate. Am prezentat proiectul și repet că proiectantul trebuie să prezinte proiectul, așa cer cei de la Ministrul Culturii. Am primit avizul și l-am redepus și am câștigat finanțarea“, ne-a explicat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Un alt proiect depus de Primăria Făgăraș pentru care se așteaptă un răspuns este un proiect prin POCU destinat comunităților marginalizate, în valoare de 6 milioane de euro.

„Am mai depus un proiect pe 4.1, dar a fost respins; l-am redepus și așteptăm acum răspunsul. Este un proiect de 6 milioane de euro. Acest proiect se adresează zonelor marginalizate și este un proiect pe POCU,. Un procent din banii proiectului este pentru infrastructură, un procent pentru cursurile și examenul pentru micii întreprinzători și un procent pentru a li se aloca bani până în 25.000 euro pentru a înființa firme în acele zone“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Pentru făgărășenii plecați în străinătate și care vor să se întoarcă acasă, municipiul Făgăraș este partener într-un proiect prin programul „Diaspora Start UP“.

„Am mai intrat parteneri într-un proiect prin programul Dispora Start UP. Acolo s-a câștigat proiectul. Avem la dispoziție pentru Făgăraș în jur de 2.200.000 lei. Acesta este un proiect pentru cetățenii întorși din diaspora și care vor să acceseze acești bani“, a mai spus primarul.

Proiectul se numește „Investește în țara ta“ și se adresează persoanelor care în ultimele 12 luni au lucrat în străinătate și pot să facă dovada aceasta. Aceste persoane vor urma un curs, cei care se înscriu în proiect, pentru scrierea unui plan de afaceri. Acest curs se va desfășura în Făgăraș sau pentru cei care nu sunt în țară, cursul va fi on-line. În final se organizează un concurs de proiecte, concurs de planuri de afaceri și câștigătorii vor primi finanțare pe 40.000 de euro. Ei vor trebui să înființeze două locuri de muncă pe afacere și una din condițiile esențiale pentru dezvoltarea proiectului este faptul că aceste afaceri trebuie să fie inovative. În momentul în care va fi semnat contractul de finanțare vom face public prin dumneavoastră, prin media locală, lansarea proiectului și condițiile de înscriere și de participare la cursurile de instruire“, ne-a spus Elena Nemeș, consilier la Primăria Făgăraș.

Un alt proiect cu fonduri europene și în care Municipiul Făgăraș este partener este Start UP Nation. Făgărașul are la dispoziție în jur de 2.700.000 de lei pentru făgărășenii care vor înființa  activități non-agricole în oraș. Cei care vor să acceseze aceste fonduri pot primi până la 40.000 de euro prin acest program.

De asemenea, se lucrează la proiecte privind eficientizarea clădirilor publice, dar  și la cel privind stația de Biogaz, cu fonduri de la Banca Mondială. Angajații Primăriei Făgăraș lucrează intens la alte trei proiecte pe planul de mobilitate. Dacă vor fi aprobate aceste proiecte o sumă cuprinsă între 20 și 30 de milioane de euro ar putea ajunge în municipiul nostru pentru reabilitare  de trotuare, realizare de piste pentru biciclete, iluminat architectural, transport public în comun și chiar o autobază.

„Mai avem în lucru și urmează să depunem trei proiecte pe planul de mobilitate. Acum rezolvăm din punct de vedere juridic situația drumurilor și imobilelor unde urmează să primim această finanțare. Sunt trei proiecte pe cele trei culoare din municipiul Făgăraș. Este vorba despre trotuare, piste de biciclete, iluminat architectural, cale de rulare pentru autobuze, transport public în comun, autobază. Zona centrală va fi modernizată. Maximum pentru fiecare proiect este suma de 10 milioane de euro, fiind trei proiecte ne putem duce până la 30 milioane de euro. Bineînțeles că în proiecte trebuie să demonstrăm oportunitatea, nu putem cere anumite lucrări, dar ele nu ne sunt necesare“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Pentru a eficientiza munca echipei care se ocupă de accesarea fondurilor europene, încă de anul trecut a fost înființat un compartiment în acest sens. Sunt șase persoane care lucrează intens pentru ca proiectele depuse de Făgăraș să fie declarate eligibile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.