Împreună am dat ZVÎC Țării Făgărașului

În perioada 15-20 August, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, împreună cu MKBT (Make Better), cu susținerea Primăriei Făgăraș și a Consiliului Local Făgăraș  a dat ZVÎC Țării Făgărașului! 


ZVÎC 2017 sau Zilele Voluntariatului și Inițiativelor Civice, aflat deja la a doua ediție, și-a propus să aducă în prim plan inițiativele societății civile din zonă, acțiunile și oamenii care schimbă lucruri în Țara Făgărașului, oglindind activitatea lor curentă, nevoile de dezvoltare pe care acestea le au și energia investită în locuri pe care le considerăm acasă.
Atelierele altCEVA III au adus împreună două generații diferite din Făgăraș: liceenii și pensionarii, (vârste cuprinse între 16 și 80 ani), cu scopul de a realiza filme documentare sau proiecte de fotografie scurte cu și despre Făgăraș. Proiectele artistice realizate de aceștia au fost expuse pe parcursul întregii săptămâni (21-25 august) în cadrul Fundației Culturale Negru-Vodă, sub denumirea: Cotidianul de Făgăraș.
Vineri, 25 August, tot în cadrul Expoziției Cotidianul de Făgăraș, participanții și-au propus să cunoască făgărășenii care locuiesc în alte țări și să îi informeze cu privire la inițiativele civice care dau ZVÎC Țării Făgărașului – “Țara Făgărașului e și casa ta!”
Totodată, joi și vineri (17-18 August) s-a desfășurat Târgul ONG-urilor în cadrul Zilelor Cetății Făgăraș 2017 iar scopul acestuia a fost sporirea numărului de cetăţeni implicaţi activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ şi la creşterea implicării asociaţiilor şi fundaţiilor din Țara Făgărașului în societate prin:
·      crearea unui context de interacţiune directă între ONG-uri şi cetăţeni, care să devină o tradiţie a societăţii civile;
·    promovarea ONG-urilor mici şi medii, mai puţin vizibile, dar care au o contribuţie majoră în comunitate;
·      explorarea unor punți de legătură între comunitățile din Țara Făgărașului și cele din diaspora.
Vineri, 18 august a fost organizată o întâlnire cu făgărășenii care au dorit să dea ZVÎC Țării Făgărașului prin implicarea lor civică directă. Astfel, fiecare dintre aceștia a avut ocazia de a dona suma dorită înspre realizarea unuia dintre proiectele propuse în cadrul ediției a VIII-a a Cercului de Donatori:
”Lumină și culoare pentru copiii din Șoarș”- Ana cu Iia călătoare împreună cu Parohia Ortodoxă Română Șoarș – au reușit să strângă promisiuni de plată de aproape 3000 lei.
“Treasure Hunt Comorile Făgărașului ediția 2” – Clubul Sportiv Țara Făgărașului – și-au depășit suma propusă inițial și au reușit să străngă promisiuni de plată de peste 2600 lei
“Generozitatea dăruiește sănătate – Achiziție flux laminar pentru sala de operații –ortopedie” – Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure Făgăraș” – au reușit să dubleze suma propusă inițial, obținând promisiuni de plată de aproape 6000 lei.
„Cu această ocazie, făgărășenii, dar și românii plecați în diaspora au arătat cu toții că este posibil să te implici în comunitatea ta, să înțelegi care sunt nevoile comunității și să acționezi! Felicitări, ați dat ZVÎC Țării Făgărașului! “, spun reprezentanții Fundației Comunitare Țara Făgărașului.
Sâmbătă, 20 August, a fost organizată o întâlnire la Atelierul de pictură murală, organizat la Casa Asociaţiilor şi Fundaţiilor (CAF) sub îndrumarea artistului Alexandru Călin care a lucrat cu copiii, tinerii și adulții din Făgăraş pasionaţi de arte vizuale sau care au dorit să îşi descopere şi cultive acest talent.

„ Rezultatul – uimitor! Sperăm să fi fost doar prima inițiativă de acest gen, urmând să vedem cât mai multe astfel de idei care dau viață și culoare clădirilor învechite din Țara Făgărașului!“, spun reprezentații Fundației Comunitare Țara Făgărașului. 
Tot sâmbătă, 20 August, în cadrul inițiativei 8 ore peste program pentru o cauză bună, profesioniști în diferite domenii au lucrat împreună pentru a oferi soluţii câtorva iniţiative frumoase şi cu potențial din comunitate.
Între orele 11 și 19, trei echipe de voluntari specializaţi în IT, arhitectură, peisagistică sau urbanism, au rezolvat 3 teme punctuale propuse de diferite organizaţii din Ţara Făgăraşului:
1. arhitectură – @Home in Făgăraș (Fundația Mihai și Maria Frățilă) – renovarea ȘUREI lui Ștefan Cibian, aflată în Cartierul Galați, la care au participat peste 20 voluntari. Șura lui Ștefan a devenit loc de găzduire pentru diverse evenimente și inițiative: proiecții de film, spectacole de teatru în șură.
2. urbanism – Făgăraș, Smart City – Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate – atelier la care a participat Primăria Făgăraș, în cadrul căruia s-a discutat despre dimensiunile unui oraș inteligent, urmând o sesiune de lucru practic pe aceste teme.
3. Soluții pentru modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraş – Primăria Făgăraș
4. De vorbă cu Făgărașul – proiect conceput și inițiat de Sergiu Mihăilescu, elev de liceu, împreună cu alți 2 colegi ai săi, proiect ce vizează dezvoltarea unei platforme online de comunicare cu făgărășeni sau turiști, despre diverse teme (proiect de inteligență artificială).

„Au fost zile în care am aflat că Țara Făgărașului se mișcă, am aflat cum ne putem implica pe mai departe, am văzut că inițiativele civice locale sunt o parte importantă a tot ceea ce se mișcă în Țara Făgărașului, am avut ocazia de a ne implica activ într-un timp foarte scurt și ne dorim ca toate acestea să fi fost doar începutul unei frumoase colaborări și implicări civice – a făgărășenilor din zonă sau a celor din diaspora! “, mai spus reprezentanții fundației.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.