Boholțul, în sărbătoare. 700 de ani de atestare documentară

 

Sărbătoare importantă pentru locuitorii satului Boholț. La sfârșitul lunii august, satul sărbătorește 700 de ani de la prima atestare documentară. Pentru a marca așa cum se cuvine cele șapte secole de existență, autoritățile împreună cu boholțenii au pregătit două zile de sărbătoare. Așadar, în 26 și 27 august, localnicii vor îmbrăca hainele tradiționale și vor participa cu mic, cu mare la această sărbătoare.

În anul 1317, pe când Dragoș I descăleca în Moldova, iar în Țara Românească domnea Basarab I Întemeietorul, în sudul Ardealului exista deja un sat cu numele Boholț. Noi, boholțenii de azi, îi sărbătorim prima atestare documentară de la 1317. 700 de ani de viață boholțeană, 700 de ani răzbiți prin istorie de boholțeni cu plugul și crucea în mână. 700 de ani plămădiți în țărână și crescuți în sufletul satului, crescuți în inima fiecărui boholțean și lăsați zestre nouă și urmașilor noștri“, sunt cuvintele emoționante de pe invitația la marea sărbătoare a satului.

Iar pregătirile pentru acest eveniment au început din timp. În tabăra de creație, artiștii au realizat două lucrări care vor fi inaugurate și sfințite cu această ocazie. Este vorba despre o masa realizată în piatră, în care au fost sculptate câteva din simbolurile boholțenilor. De asemenea, a mai fost realizată o cruce din metal, autoarea acestui Crucifix fiind cunoscuta artistă Mihaela Diaconu( Mișa).

„Sunt pregătite monumentele care se vor sfinți. Este vorba despre monumentul eroilor, cu structură metal, făcut în tabăra de creație de la Boholț, la fel și un monument care atestă dăinuirea boholțenilor peste veacuri. Acesta este din piatră, este o masă, unde sunt și crucea, cartea și plugul care reprezintă dăinuirea boholțenilor prin muncă, credință și știință. Monumentul eroilor este amplasat în curtea bisericii, iar celălalt pe domeniul public într-un loc special amenajat unde am făcut o fundație pentru a fi pus în valoare“, a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Programul cuprinde o serie de evenimente precum religioase, militare, culturale dar și distractive.

„Sâmbătă va fi o adunare solemnă la căminul cultural, dezvelirea și sfințirea monumentului, un simpozion , parada portului popular, jocuri populare, Duminică va avea loc sfințirea bisericii pentru că s-a lucrat mult la biserică. Va fi prezent IPS, Laurențiu Streza, cât și IPS Serafim Joantă, fiu al satului Boholț. Va fi și un ceremonial militar. Am solicitat și ne-a răspuns afirmativ conducerea Unității Militare de la Cincu și vin și fac un ceremonial militar. Va fi și un program artistic cu diverși cântăreți de muzică populară și ușoară“, ne-a mai spus Claudiu Motrescu.

Nu va lipsi nici târgul cu comercianți.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.