Ministrul Mediului, în vizită la Fabrica de Pulberi

foto:evz.ro

Viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului s-a aflat ieri într-o vizită de lucru în județul Brașov. Pe lângă întâlnirea pe care a avut-o la sediul Prefecturii din Brașov pe tema depozitelor neconforme de deșeuri, ministrul Mediului a ajuns și la Făgăraș, la Fabrica de Pulberi unde s-a făcut o analiză a aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru repornirea activității fabricii.

Viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului a participat, ieri, 3 august, la sediul Prefecturii din Brașov, la întâlnirea cu autoritățile județene, autoritățile locale, precum și cu operatorii și gestionarii de depozite de deșeuri din județ. Alături de ministrul Mediului, dna Gratiela Gavrilescu, și secretarul de stat Laurențiu Neculaescu, au fost prezenți și dl Ciprian BĂNCILĂ, subprefect Brașov, dl Viorel Toma, Presedintele ANPM, Bogdan TRIF, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, dl. Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov și reprezentanți ai ADI.

Tema discuțiilor a fost situația depozitelor neconforme de deșeuri.

Ne aflăm aici pentru a discuta pe marginea câtorva dintre cazurile de infringement pentru care Romania a fost acționată în instanță la Curtea Europeană de Justiție, ca urmare a nerespectării calendarului de închidere a depozitelor de deșeuri. Brașovul, din acest punct de vedere, are o situație deosebită, existând aici 7 depozite de deșeuri municipale neconforme, cu probleme de infringement. Vă rog să analizați cu foarte mare atenție intrarea și cooperarea în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Vă spun acest lucru pentru că absorbția de fonduri europene poate fi facilitată dacă sunteți în ADI. Atragerea acestor fonduri trebuie să devină o țintă pentru noi, iar costurile închiderii depozitelor neconforme de deșeuri nu trebuie să fie o amprentă asupra bugetelor locale. Vă asigur de toate demersurile și de sprijinul Ministerului Mediului, dar nu trebuie să pierdeți sumele ce pot fi alocate prin POIM. În paralel, în acest moment, lucrăm și la un memorandum care să permită să sprijinim, prin AFM, autoritățile locale care vor să absoarbă fonduri europene pentru închiderea acestor depozite neconforme. Ministerul Mediului vă poate sprijini și în ceea ce privește procedurile de lucru pentru implementarea colectării selective, dar majoritatea problemelor trebuie rezolvate aici, la nivelul autorităților locale’, a subliniat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Tot ieri, ministrul Mediului s-a aflat în vizită la Fabrica de pulberi SA Făgăraș, din județul Brașov, unde a analizat, împreună cu managementul fabricii, reprezentanții IGSU, ai Prefecturii Brașov, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și ai APM Brașov, aspecte privind respectarea condițiilor de mediu ce trebuie îndeplinite pentru repornirea activității fabricii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.