Eveniment inedit la Cetatea Făgărașului

Făgărășenii sunt invitați săptămâna viitoare, în perioada 9-12 august la un eveniment inedit desfășurat în Cetatea Făgărașului. Timp de patru zile istoria se va împleti cu muzica în cadrul acestui eveniment. Intrarea este liberă.

Cetatea Făgărașului va fi gazda mai multor evenimente în cadrul unui proiect care se va desfășura pe parcursul a patru zile intitulat „Istorie și muzică“. În perioada 9-12 august, făgărășenii și nu numai sunt invitați la cetate unde vor avea loc expoziții, lansări de carte sau conferințe. Evenimentele sunt urmate de un concert de muzică clasică.

„Săptămâna viitoare între 9 și 12 august se desfășoară la muzeu un proiect interesant, realizat în colaborare cu doamna Ioana Voicu Arnăuțoiu. Este vorba despre „Istorie și muzică“, un proiect interdisciplinar prin care încercăm să prezentăm un eveniment istoric urmat de un concert de muzică camerală, muzică clasică. În fiecare din aceste zile, evenimentele încep la ora 18.00. Avem două vernisaje de expoziție, una din expoziții realizată în colaborare cu Muzeul Național George Enescu și conferință despre doi mari pianiști români Mîndru KATZ și Dinu Lipati de la a cărei naștere se împlinesc 100 de ani. Invităm pe toți cei care vor să participe cu mențiunea că intrarea este gratuită“, ne-a declarat Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgărașului.

Proiectul are ca scop aducerea în fața unui public larg, aparținând tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prin forme artistice diverse (muzică, literatură, film, arte vizuale), a unor evenimente istorice (ex.: Lupta de rezistență anticomunistă de pe ambele versante ale Munților Făgăraș), a unor fenomene din viața culturală (ex.: transformarea artei în unealtă a propagandei politice), a suprimării libertății de exprimare prin forme diferite de represiune. Cele două expoziții, în principal, vor creiona tabloul României în primele două decenii din perioada comunistă, cu ajutorul unor documente și fotografii din Arhiva CNSAS, Arhivele Naționale ale României, arhive personale.

De asemenea va fi abordată problema existenței comunităților care trăiesc de secole în spațiul nostru geografic, și a contribuției lor la cultura românească, prin exemplificarea aportului unor muzicieni de talie internațională la dezvoltarea și promovarea muzicii și a școlii interpretative românești în lume (ex.: pianistul și compozitorul Dinu LIPATTI – de la a cărei naștere se împlinesc 100 de ani, și pianistul Mîndru KATZ).

Nu în ultimul rând proiectul  „Istorie și Muzică” își propune promovarea muzicii clasice în rândul tinerilor, a melomanilor, și a tuturor celor care vor să cunoască acest gen,  ținând cont și de faptul că orașul Făgăraș este unul dintre orașele în care, datorită lipsei unei filarmonici sau a unei stagiuni permanente de concerte de muzică clasică, accesul la acest segment cultural este restrâns.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.