Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului

1 august este prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului, un post care durează două săptămâni. Aflat în mijlocul verii, cu o abundenţă de fructe şi legume, Postul Adormirii Maicii Domnului este mult mai uşor de ţinut de către credincioşi. Cu precădere, ei îşi îndreaptă gândurile spre Sfânta Fecioară, cea la care dacă te rogi fierbinte, îţi îndeplineşte orice dorinţă.
Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă mai multe fapte bune. Se vorbeşte în popor despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ uşor deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl ţină chiar şi copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naşte uşor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. Cu toate acestea, Biserica ne cere ca pe durata acestui post să ne abţinem de la mâncare până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri şi vineri. Totodată, marţi şi joi se mănâncă fără ulei.
După spusele bisericii, cele mai importante zile de post sunt lunea, miercurea şi vinerea. Tradiţia spune că lunea se ţine post pentru căsătorie şi spor în casă, iar miercurea este ziua dedicată Maicii Domnului. Vinerea este ziua îngropării Lui Iisus, aşa că este cea mai importantă. Miercurea şi vinerea, creştinii participă la Sfântul Maslu.
Marţea şi joia se consumă legume fierte, fară untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Faţă), se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.
În Postul Sfintei Marii nu se fac nunţi, sezonul se deschide după data de 15 august şi ţine până la începutul postului Crăciunului.
Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Marii sau Sântămariei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi. Totodată, însăşi icoana Adormirii Maicii Domnului arată această taină a primirii mamei în braţele lui Hristos, Fiul ei. În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei, se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, ca pe un bebeluş. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a ţinut în braţe pe Dumnezeu acum odihneşte în braţele Fiului şi Stăpânului ei.
Sărbătoarea de Sfânta Marie se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Credincioşii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele care vor să se mărite se roagă să-şi găsească un soţ bun, femeile se roagă pentru binele gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.
sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.