În timp ce multe comune ale Țării Făgărașului încă  mai caută finanțare sau speră la proiecte care să rezolve problema apei și canalizării, la Hârseni lucrurile merg în direcția cea bună. Proiectele câștigate în urmă cu trei ani la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în valoare de 23 milioane de lei, sunt într-un stadiu avansat de implementare.

Autoritățile speră ca până anul viitor, comuna să beneficieze de apă curentă și canalizare. În plus, mai sunt în desfășurare alte proiecte la drumuri și cămine culturale. Vestea cea bună pentru locuitorii comunei a venit însă săptămâna trecută.

Patru proiecte au fost aprobate de curând prin PNDL privind modernizarea tuturor străzilor din comună. Despre toate aceste investiții din comuna Hârseni, ne va vorbi primarul comunei, Mihai Oltean.

 

 Vreau să ne vorbiți despre lucrările la noul Cămin Cultural din Sebeș

Proiectul era făcut când am venit în 2012, de fapt erau făcute doar câteva gropi. Am preluat acest proiect și l-am continuat. Este finalizat cam 80%, astăzi.

Cu ce bani ați realizat aceast proiect?

Avem finanțare de la Ministerul Dezvoltării prin PNDL 1. Valoarea căminului se ridică la 2,5 milioane lei.

În partea de sus a căminului avem toaletele, o sală de conferințe și un birou destinat administratorului. Deasupra, avem trei apartamente care vor fi închiriate cetățenilor care vin din alte localități, să aibă unde să stea la noi. În partea de jos avem bucătăria, sub bucătărie avem beciul, vestiarele personalului care va fi în bucătărie. Tot jos, avem sala festivă care va avea o capacitate de aproape 230 de persoane, unde se pot desfășura nunți, botezuri, parastase.

Era nevoie de un cămin nou în Sebeș?

Da, cel vechi era impropriu și tavanul era periculos pentru cei prezenți, se desprindeau bucăți de tencuială. La o nuntă, cu muzica mai tare, cu siguranță se puteau întâmpla și accidente și s-a decis ca cel vechi să fie demolat.

 

Mai aveți o lucrare, de fapt cea mai importantă. Este vorba de realizarea rețelei de apă- canal în comună. Care este stadiul lucrării?

 

În satul Copăcel, rețelele de apă sunt terminate. Au fost făcute și căminele unde vor fi montate vanele rețelelor, vane care în caz de defecțiune se vor închide și se va opri apa pe străzi, pe tronsoane. La partea de canalizare mai avem pe strada Mare de montat aproximativ 700 de metri de țeavă, plus țeava care face legătura între satele Copăcel, Sebeș, Mărgineni; mai avem de montat și țeava din Copăcel spre stația de epurare. În satul Copăcel se instalează acum hidranții care în cazul în care nu funcționează stația de filtrare, bazinele care vor fi montate fac față șase ore la o presiune de șase atmosfere. Practic, în caz de incendiu, șase ore sunt acoperite cu apă. Hidranții sunt montați la 100 de metri pe rețeaua principală. Avem cam 30-40 de hidranți în fiecare sat.

În satul Sebeș este finalizată toată rețeaua, mai este pe drumul județean o porțiune de 100 de metri de realizat. În satul Mărgineni, toate rețelele sunt finalizate și doar pe drumul județean mai avem cam 500 de metri de montat rețeaua de canalizare. Aici, rețeaua de apă am reușit să o introducem pe trotuare. La Hârseni, tot pe drumul județean, mai avem de introdus apă și canal, celelalte străzi sunt finalizate.

În cât timp estimați că finalizați lucrarea?

Rețelele de apă-canal cred că în primăvara anului viitor. Dacă timpul ne ajută să lucrăm și la iarnă, vom termina chiar anul acesta. Însă, cel mai probabil, anul viitor vom finaliza această lucrare.

Știm că lucrați la stația de epurare a comunei.

La stația de epurare s-au montat deja stațiile de colectare a grăsimilor, urmând să se monteze și stația de filtrare. Într-o lună de zile cred că o finalizăm

Puteți afirma că în curând locuitorii comunei Hârseni vor trăi ca la oraș?

Aș putea spune că Hârseniul va deveni un mic orășel după finalizarea șoselelor; gazul a fost introdus în anii trecuți, vom avea apă, vom avea canalizare și vom primi finanțare pentru toate străzile din comună, urmând să facem apoi rigole, podețe.

Credeți că vor veni tinerii de la oraș?

Vrem să aducem investitori în comună, să creăm și locuri de muncă. Dacă avem toate utilitățile, cred că vor veni cu siguranță mult mai bucuroși că găsesc de toate la noi.

După lucrarea de apă-canal, aveți în plan proiecte de asfaltare, unele pe care deja le-ați început.

Avem un proiect pe care l-am început în urmă cu patru luni. Este vorba despre asfaltarea drumului DC69 Hârseni- Copăcel până la limita UAT Recea. Suntem cu lucrarea undeva la 90% din proiect. Asfaltul este până la limita UAT Recea. Prima dată am făcut baza drumului cu umplutură de 25-30 cm de piatră spartă, după care a urmat binderul de 4 cm și stratul de uzură de 4 cm, în total 8 cm de asfalt plus acostamentul 75 cm într-o parte, 75 cm în partea cealaltă, din piatră spartă. În intravilan au fost făcute și rigolele, podețele, s-au schimbat tuburile de scurgere a apei și vor fi asfaltate intrările în gospodăriile oamenilor.

Și acest proiect este unul realizat cu fonduri externe.

Da, prin PNDL 1, finanțare de la Guvern în valoare de 1,8 milioane lei. Lungimea acestui drum este 2,5 km. Sunt foarte mulțumit de lucrările făcute de firma care a câștigat licitația. Sperăm că vom întreține ceea ce se va face pentru că deja, de exemplu, composesoratul din Copăcel și Mărgineni mai pune lemne pe ce s-a făcut nou, depozitează lemnele pe domeniul public, mulți cetățeni nu își întrețin în fața porții trotuarele. Pe tema aceasta am avut luna trecută ședință de Consiliu Local unde am decis ca cei care nu păstrează curățenia să fie sancționați. Am și afișat prin sat, le vom trimite și acasă această hotărâre. Această hotărâre conține toate punctele sensibile din comună. De exemplu, aruncarea gunoiului pe pâraie, deversarea apelor menajere în pâraiele comunei, necurățarea trotuarelor din fața porților, depozitarea utilajelor pe domeniul public mai mult de 48 de ore, toate acestea vor fi sancționate cu amenzi între 250 și 2500 de lei. Prima dată o să informăm cetățenii de această hotărâre, după care vom veni și cu amenzi, dar așa poate vom reuși să întreținem comuna, să fie curată.

Ați reușit să realizați ce v-ați propus?

De când sunt primar, din 2012, sunt la al doilea mandat, ca și procent de proiecte ne-am ridicat foarte mult, mai ales cu lucrările care sunt în curs, lucrări pe care și le-ar fi dorit multe comune și nu le au. Eu zic că ne-am ridicat imaginea comunei mult mai sus față de cum eram în anii anteriori.

Ce proiecte ați accesat?

Pe rețele de canalizare, rețele de apă, stație de filtrare, stație de epurare, toate sunt proprii sunt ale comunei, nu depindem de nicio altă comună, drumurile încep să se asfalteze, trotuarele să se reabiliteze, căminele culturale să le reamenajăm, cele care stau foarte rău. Cel de la Sebeș este aproape gata, urmând și cel de la Mărgineni, care este într-o stare avansată de degradare.  Căminul din Hârseni s-a degradat și trebuie realizate lucrări, numai că terenul de sub cămin aparținea Bisericii Ortodoxe; am înaintat adrese către Mitropolia Sibiu și am ajuns la un acord să ne cedeze terenul de sub cămin, să fie în proprietatea comunei, iar atunci vom putea demara alte lucrări de întreținere a căminului. Până nu finalizăm aceste documente nu mai facem nimic pentru acest cămin pentru că nu putem finanța nimic. Căminul din Copăcel este într-o stare bună, mai trebuie ceva amenajări în bucătărie.

Ce v-ați mai propus?

Să finalizez rețeaua de apă-canal, să fie funcțională, să fie toate drumurile asfaltate și căminele culturale începute să fie finalizate.

De câteva zile ați aflat că patru proiecte vor primi finanțare de la Guvern, prin PNDL.

Comuna Hârseni beneficiază de finanțare prin PNDL 2017-2020 pentru următoarele obiective de investiții: modernizare Drum Comunal DC69 A-Valea Sebeș, cu valoare alocată din bugetul de stat de 4.261.283 lei. Al doilea proiect este de modernizare drumuri comunale în comuna Hârseni în valoare de 13.471.503 lei. Aici aș vrea să precizez că vom încerca să asfaltăm toate străzile din comună. Al treilea proiect este de „realizare rigole și podețe în sat Copăcel“, cu o valoare alocată din bugetul de stat de 5.575.820 lei . Cel de-al patrulea proiect care a fost aprobat  este „Sistem de iluminat public stradal cu LED, în comuna Hârseni“, în valoare de 498.615 lei.  Sunt foarte mulțumit că vom repara toate străzile după ce vom finaliza lucrările de apă și canal și atunci comuna o să arate într-adevăr ca o comună europeană și acest obiectiv îl am de când am ieșit primar.