Poduri peste Olt, cu bani din PNDL

 

După ce, iniţial, administraţia judeţeană  a luat în calcul reabilitarea  podului de peste râul Olt dintre Voila şi Cincşor (arteră care asigură legătura între gara Voila şi baza militară NATO de la Cincu), la începutul acestui an, în urma expertizelor tehnice s-a constatat că acesta nu mai poate fi reparat, ci trebuie refăcut complet. Pentru construirea noului pod, amplasat pe  DJ 105 la km, 0+660 în localitatea Voila, administraţia judeţeană a obţinut suma de 15.000.000 lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL – 2).
Noul pod va avea o durată de viaţă de 120 de ani şi va fi construit astfel încât să permită inclusiv transportul tehnicii militare de la Gara CFR Voila la baza de la Cincu.

„Este un proiect în comună care se derulează prin Consiliul Județean. Este vorba despre podul de la Voila de peste Olt. Cel vechi va fi restricționat și va fi permis doar pentru autoturisme, iar cel nou va fi pentru tehnică grea. Va fi construit în aval de cel vechi“, ne-a declarat Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.
6,36 milioane de lei şi pentru noul pod dintre Şercaia şi Hălmeag
Prin programul PNDL urmează a se realiza şi podul de pe râul Olt Pod, de pe DJ 131P – Şercaia (DN 1) – Hălmeag la km 5+001. Pentru această investiţie a fost alocată suma de 6.363.000 lei, pe proiect depus de Consiliul Judeţean Braşov, scrie bzb.ro.  Actualul pod care face legătura între cele două localităţi este realizat în totalitate din stejar, are o lungime de 90 de metri şi o lăţime de cinci metri. Starea podului este foarte proastă, pilonii din stejar sunt deterioraţi, iar unii dintre ei deplasaţi. De asemenea, podina de rezistenţă şi cea de uzură sunt deteriorate. Iniţial s-a luat în calcul şi repararea podului actual, însă specialiştii Consiliului Judeţean au stabilit că cea mai bună soluţie este  realizarea unui pod nou, cu trei deschideri de 30 de metri, pe două grinzi din beton precomprimat cu lăţimea de 1,80 metri. Lăţimea părţii carosabile urmează a avea cinci metri, dar se vor realiza şi trotuare. Perioada de exploatare a noului pod ar urma să fie de cel puţin 50 de ani.

„Este un proiect depus prin Consiliul Județean, cel privind realizarea unui pod peste Olt, la Hălmeag. Vă dați seama că interesul este al nostru în primul rând și apoi al Consiliului Județean. Vom da tot sprijinul pentru a intra și acest proiect în execuție. Este vorba despre un pod nou pentru că cel vechi are o expertiză făcută și nu avem nicio garanție pentru el, orice reabilitare îi vom face. Podul va fi realizat tot în acea zonă unde este cel vechi“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.
Între cele două localităţi a mai existat un pod de piatră, însă acesta a fost distrus în timpul primului război mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.