Lucrările la rețeaua de apă și canalizare din Hârseni se apropie de final

În timp ce multe comune ale Țării Făgărașului încă  mai caută finanțare sau speră la proiecte care să rezolve problema apei și canalizării, la Hârseni lucrurile sunt în direcția cea bună. Proiectele câștigate în urmă cu trei ani la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în valoare de 23 milioane de lei, sunt într-un stadiu avansat. Autoritățile speră ca până anul viitor, comuna să beneficieze de apă și canal.

Rețelele de apă și canal sunt finalizate în procent de peste 90% în toate satele comunei. În satul Copăcel se lucrează acum la instalarea hidranților.

„În satul Copăcel, rețelele de apă sunt terminate. Au fost făcute și căminele unde vor fi montate vanele rețelelor, vane care în caz de defecțiune se vor închide și se va opri apa pe străzi, pe tronsoane. La partea de canalizare mai avem pe strada Mare de montat aproximativ 700 de metri de țeavă, plus țeava care face legătura între satele Copăcel, Sebeș Mărgineni și mai avem din Copăcel spre stația de epurare de montat țeava. În satul Copăcel se instalează acum hidranții care în cazul în care nu funcționează stația de filtrare, bazinele care vor fi montate fac față șase ore la o presiune de șase atmosfere. Practic în caz de incendiu, șase ore sunt acoperite cu apă. Hidranții sunt montați la 100 de metri pe rețeaua principală. Practic avem cam 30-40 de hidranți în fiecare sat“, ne-a spus Mihai Oltean, primarul comunei Hârseni.

Și în satele Sebeș, Mărgineni și Hârseni lucrarea se apropie de final.

„În satul Sebeș este finalizată toată rețeaua, mai este pe Drumul Județean o porțiune de 100 de metri de realizat. În satul Mărgineni, toate rețelele sunt finalizate și doar pe Drumul Județean mai avem undeva la 500 de metri de montat rețeaua de canalizare. Aici, rețeaua de apă am reușit să o introducem pe trotuare. La Hârseni, tot pe drumul județean mai avem de introdus apă și canal, celelalte străzi sunt finalizate“, a mai spus primarul comunei Hârseni.

După finalizarea acestor lucrări, urmează execuția branșamentelor la casele cetățenilor. Acest tip de lucrare a fost executată doar pe o porțiune a DC69 prin Copăcel, acolo unde a fost asfaltată șoseaua.

Și pentru ca proiectul să fie complet, se lucrează intens la stația de epurare a comunei care este amplasată pe un teren în apropierea pompelor de la Hârseni.

La stația de epurare s-au montat deja stațiile de colectare a grăsimilor, urmând să se monteze și stația de filtrare. Într-o lună de zile cred că o să o finalizăm“, a mai adăugat primarul.

Autoritățile speră ca până la sfârșitul anului viitor, oamenii din comună să poată să beneficieze de aceste utilități.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.