Cetatea Făgărașului va fi gazda mai multor evenimente în cadrul unui proiect care se va desfășura pe parcursul a patru zile intitulat „Istorie și muzică“. În perioada 9-12 august, făgărășenii și nu numai sunt invitați la cetate unde vor avea loc expoziții, lansări de carte sau conferințe. Evenimentele sunt urmate de un concert de muzică clasică. Intrarea este liberă.

„Anul 2017 este anul comemorărilor unor evenimente care au schimbat crucial istoria României, de la marile bătălii din anul 1917, care au netezit drumul spre realizarea Marii Uniri din 1918, la abdicarea forțată, în 1947, a Regelui Mihai I, ultimul rege al României, eveniment care a dus la transformarea peste noapte a țării din regat în „republică populară”, a facilitat seria nenumăratelor schimbări radicale din viața politică, socială, și nu în ultimul rând, culturală. Evocarea unor momente din istoria de aproape jumătate de secol a regimului comunist din România, prin organizarea unor evenimente culturale, este ideea centrală a proiectului „Istorie și Muzică”.

Obiectivele proiectului:

– aducerea în fața unui public larg, aparținând tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prin forme artistice diverse (muzică, literatură, film, arte vizuale), a unor evenimente istorice (ex.: Lupta de rezistență anticomunistă de pe ambele versante ale Munților Făgăraș), a unor fenomene din viața culturală (ex.: transformarea artei în unealtă a propagandei politice), a suprimării libertății de exprimare prin forme diferite de represiune. Cele două expoziții, în principal, vor creiona tabloul României în primele două decenii din perioada comunistă, cu ajutorul unor documente și fotografii din Arhiva CNSAS, Arhivele Naționale ale României, arhive personale.

– abordarea problemei existenței comunităților care trăiesc de secole în spațiul nostru geografic, și a contribuției lor la cultura românească, prin exemplificarea aportului unor muzicieni de talie internațională la dezvoltarea și promovarea muzicii și a școlii interpretative românești în lume (ex.: pianistul și compozitorul Dinu LIPATTI – de la a cărei naștere se împlinesc 100 de ani, și pianistul Mîndru KATZ).

– nu în ultimul rând proiectul  „Istorie și Muzică” își propune promovarea muzicii clasice în rândul tinerilor, a melomanilor, și a tuturor celor care vor să cunoască acest gen,  ținând cont și de faptul că orașul Făgăraș este unul dintre orașele în care, datorită lipsei unei filarmonici sau a unei stagiuni permanente de concerte de muzică clasică, accesul la acest segment cultural este restrâns“, se arată în argumentul proiectului.

 

                

PROGRAM

DATĂ ORĂ ACTIVITATE ARTIȘTI LOC DE DESFĂȘURARE
17.08.2017

JOI

18:00 Vernisajul expoziției de fotografii și documente „Grupul de rezistență anticomunistă condus de Toma Arnăuțoiu”. Realizator Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU.

 

Cetatea FĂGĂRAȘ
  18:30 Vernisajul va fi urmat de un scurt spectacol (37 min.) de proză și poezie din literatura de detenție și muzică. Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU Cetatea FĂGĂRAȘ
18.08.2017

VINERI

18:30 Vernisajul expoziției Muzeului Național George Enescu „Muzicieni în Arhiva CNSAS”. Realizator Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU Cetatea FĂGĂRAȘ
  19:00 Tradiție – diversitate – În program lucrări de: Valentin Greff BAKFARK, George ENESCU, Walter Michael  KLEPPER, Leon KLEPPER, Béla BARTÓK,  György  LIGETI, Sabin PAUTZA Soliști: Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU (pian la patru mâini), Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU (vioară), Manuela GIOSA (pian).

Prezentarea concertului: Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU

Cetatea FĂGĂRAȘ
19.08.2017

SÂMBĂTĂ

18:00 Conferință cu tema „Români care au cucerit lumea – pianiștii Dinu Lipatti și Mîndru Katz” Ioana VOICU – ARNĂUȚOIU,  Corina RĂDUCANU, Eugen DUMITRESCU Cetatea FĂGĂRAȘ
  19:00 Centenar Dinu Lipatti – compozitorul si interpretul. În program lucrări de Dinu Lipatti și compozitori români/din  repertoriul abordat de Dinu Lipatti.

 

Soliști: Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU (pian la patru mâini), Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU (vioară), Manuela GIOSA (pian).

Prezentarea concertului: Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU

Cetatea FĂGĂRAȘ
20.08.2017

DUMINICĂ

18.30

 

19:00

Lans are de carte

 

Muzica lumiiConcert de Gală

Soliști: Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU (pian la patru mâini), Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU (vioară), Manuela GIOSA (pian).

Prezentarea concertului: Ioana VOICU-ARNĂUȚOIU

Cetatea FĂGĂRAȘ

 

 

 

 

 

Share Share on Facebook0Email this to someonePrint this pageShare on Google+0