„Nu am mai plecat în Australia și ca să nu pierd tot ce am strâns, am zis să-mi fac o florărie“

 A cochetat cu muzica și se vedea un mare DJ, a studiat mecanica și, din pasiune pentru drumețiile montane, voia să facă facultatea de geografie. Viața însă i-a deschis alte drumuri și de la muzică și mecanică a ajuns să facă pasiune pentru flori și să ajungă un cunoscut om de afaceri în acest domeniu. Este bistrițean, dar îndrăgostit și apoi adoptat de Făgăraș. Spune că a ales Făgărașul ca să fie mai aproape de munți, munți pe care adesea mergea în drumeții. Este vorba despre omul de afaceri Dori Ganță, cel care de 17 ani conduce o afacere cu flori în Făgăraș și Țara Făgărașului. Tot de atâția ani, My Flora aduce bucurie în casele făgărășenilor și nu doar a lor, pentru că serviciul de livrare al florăriei este disponibil oriunde în lume.

  Când ai deschis această afacere? A fost pasiune această meserie de florar?

Începuturile sunt undeva prin 1997, când dintr-un simplu angajat ce livra flori la domiciliu, am ajuns director de magazine. Eram angajat la Magnolia, cel mai tare nume din țară în acest domeniu, la magazinele din Bistrița și din Cluj. Am lucrat acolo din 1997 până în 2000. În 2000 am ajuns în Făgăraș și am deschis aici prima florărie.

Ce meserie ai, ce școală ai terminat? Are vreo legătură cu acest domeniu?

Studiile mele nu au nicio legătură cu meseria de florar. Meseria mea e mecanic de întreținere, iar florile pentru mine sunt un hobby, o pasiune. Dar să vă povestesc cum am început totul: în tinerețe eram DJ în discotecă, până să mă duc în armată și din clasa a IX-a le dădeam alor mei bani în împrumut.

Ai muncit de tânăr?

Da, din clasa a IX-a; eram cel mai tare DJ din zonă. După aceea, am terminat liceul și am vrut să mă duc la facultate. M-am bucurat că nu am intrat pentru că nu voiam la București, acolo unde am mers, ci la Cluj. La București am fost al doilea sub linie, am dat la geografie. Dacă făceam contestație intram la facultate, dar nu am făcut. Am zis că dau anul următor la Cluj pentru că mi-a plăcut foarte mult Clujul. În acea vreme era CARITAS-ul, după Caritas a fost Fondul Național de Investiții și cu Caritasul am făcut primii bani, am câștigat de două ori.

Ce ai făcut cu banii?

Banii i-am reinvestit, i-am băgat în Fondul Național de Investiții. După aceea, mi-a venit ordin de încorporare în armată și atunci s-au pus bazele „Magnoliei“, la Bistrița. Un foarte bun prieten din copilărie a fost cel care a avut ideea de a face o  florărie care să vină cu un plus pe piață și să facă tot ce înseamnă florărie, plus un serviciu de livrări, serviciu pe care noi îl considerăm un serviciu de lux. Florăria s-a deschis în luna februarie, exact când am fost eu încorporat, însă l-am ajutat pe prietenul meu cu florăria. După ce mi-am terminat armata și am venit înapoi, el într-un an de zile se dezvoltase foarte mult și m-a chemat să-l ajut. Atunci i-am spus că nu am treabă cu florile, eu sunt cu muzica, cu mașinile. Mi-a spus să vin să-l ajut o perioadă, să văd cum este. M-am dus și, de la ajutatul acela, treptat, m-am implicat foarte mult și am ajuns printre primii din firmă.

Atunci ai prins drag de această meserie?

Da, din punctul meu de vedere, o meserie mai faină ca aceasta nu există pentru că este numai joc, dar trebuie să-ți placă să creezi, să te joci. Nu mai este florăria așa cum era acum 20-30 de ani, florăresele din piață. S-a vrut o chestie cu servicii cât mai multe. De la o simplă florărie s-a ajuns la un lanț de florării, s-a  ajuns la centre de grădinărit, s-a ajuns la importuri masive de flori.

Ești din Bistrița, cum ai ajuns la Făgăraș?

Este o poveste mai lungă. Primul gând a fost să plec în Australia, era un vis de-al meu. Cu banii pe care i-am scos de la CARITAS și i-am băgat la Fondul Național de Investiții, acolo s-au învârtit, cu acei bani voiam să plec. Țin minte că alături de un foarte bun prieten, cu un asociat cu care am deschis florăria în Făgăraș, care acum e în Irlanda, voiam să plecăm în Australia. Costul unui bilet era de 2500 de mărci până în Singapore și de acolo trebuia să luăm vaporul să fugim în Noua Zeelandă. Niște prieteni din Bistrița care se ocupau cu din astea ne-au zis să stăm în banca noastră că în Singapore, când o să vadă că suntem europeni, imediat ne trimit înapoi. Excursia în Singapore era pentru o lună de zile și atât costa, 2500 de mărci. Vineri am scos banii și urma să plecăm marți, să ne cumpărăm biletele de avion, dar luni s-au sistat toate plățile la FNI. Atunci a intrat FNI în colaps și a dat faliment. Așa a fost și cu Caritasul. Prima dată am scos, a doua oară am scos o parte din ei și restul i-am lăsat. Ce am lăsat, s-a dus…Acolo, în Cluj, am văzut cei mai mulți bani din viața mea. Cu stivuitorul îi muta, erau pe europaleți. Nici într-o bancă nu am văzut atâția bani. Veneau oamenii să-și ridice banii cu bodyguarzi, cu gențile plecau de acolo, nu știu dacă mă credeți.

Câți bani ai câștigat?

Nu mai știu exact, dar cu banii aceia puteam să cumpăr o garsonieră într-un oraș mai mare. Nu erau sume extraordinare, dar erau ceva pentru un tânăr.

Nu am mai plecat în Australia și ca să nu pierd tot ce am strâns, am zis să-mi fac o florărie. M-am tot gândit unde. Și am zis că la Codlea sunt garoafe, sunt gerbere, importurile nu erau așa mari în acea vreme și am zis că facem distribuție. Luăm de la Codlea și livrăm în toată Transilvania. Relații aveam, cunoștințe în domeniu aveam, aproape toate florăriile din Transilvania le știam și potențial era, dar între timp s-a închis la Codlea. Atunci ne-am axat pe magazinul de pe strada Doamna Stanca, cel pe care, din păcate, l-am închis.

Să înțeleg că acesta e momentul în care te-ai decis să rămâi la Făgăraș?

Da, în 2000, am venit unul și acum suntem patru. Am ales Făgărașul pentru afacere, dar și pentru că m-au atras munții, pentru că în tinerețe eram mare amator de munți. Pe soție aici am cunoscut-o, la Făgăraș. Ea de loc este din județul Mureș.

My Flora e cea mai veche florărie din oraș?

Da, în momentul în care am deschis eu erau cei din piață și era „Casa Verde“, care s-a închis la vreo doi ani după ce am deschis eu. Nu cred că din cauza noastră s-a închis pentru că piață este pentru oricine, fiecare cu clienții lui.

Noi în Făgăraș asta am implementat, ceea ce am învățat la Bistrița: servicii de livrări peste tot în lume.

Cum  reușiți să faceți asta?

Putem trimite flori oriunde în lume, chiar și în Congo, dacă vreți! Suntem într-o rețea internațională, care are sediul mare la Zurich, rețea în care nu intră orice firmă… Când luăm o comandă – chiar ieri am avut una pentru America – vine clientul la noi în magazine, îi arătăm catalogul, își alege produsul, ne lasă comanda, noi trimitem comanda la sediul național, pentru că fiecare țară are un sediu pe țară. De acolo, se trimite la Zurich, sediu internațional, unde este cel mai mare centru de comenzi și de acolo trimite comanda în  Statele Unite, la sediul național, iar cei de acolo o trimit la florăria din orașul respective, iar buchetul se livrează de acolo.

Prima florărie am deschis-o pe strada Doamna Stanca, nr. 9. Cred că nu este cineva din Făgăraș care să nu știe de florăria de pe Doamna Stanca. Pe urmă, a doua florărie am deschis-o după un an și jumătate în orașul Victoria, care o să se închidă pentru că primăria nu ne mai vrea. Acolo e o altă problemă și sperăm că ne ajute autoritățile cu o altă locație. Pe urmă am investit foarte mult într-un centru de grădinărit la ieșire din Beclean, pe partea dreaptă. Acolo este tot ce înseamnă plante pentru grădină, tot ce înseamnă să amenajezi o curte, o terasă, o grădină, doar de exterior.

Pe urmă am mai deschis un punct de lucru în Făgăraș, vizavi de Casa de Cultură, pe Tăbăcari, nr. 5. Acum în perspectivă avem deschiderea unui punct de lucru în Sibiu, dar să sperăm că rezolvăm problema cu personalul, pentru că ne lovim de acest lucru.

Pe lângă florărie, așa cum ați mai amintit, amenajați grădini, terase, curți!

Pentru grădini, avem programe pe calculator de proiectare prin care îi arătăm clientului cum arată grădina primăvara, vara, toamna, iarna, peste cinci ani, peste 10 ani, peste 20 de ani, cu plante climatizate pentru zona noastră.

V-ați ocupat de-a lungul timpului de lucrări importante de peisagistică atât din Țara Făgărașului, cât și din alte zone!

Am lucrat și cu primării și cu persoane fizice: cu Primăria Făgăraș am lucrat, cu Primăria Sibiu. În Sibiu, timp de șase ani ne-am ocupat de tot ce înseamnă întreținere zone verzi, plus amenajare foarte multe sensuri giratorii, furnizări de plante, furnizări de răsaduri pentru amenajarea zonelor, toaletăride  arbori, arbuști- peisagistică, într-un cuvânt.

Care sunt preferințele făgărășenilor la flori?

Făgărășenii preferă crinii, trandafirii, gerberele, garoafele, crizantemele. Pe lângă astea mai sunt și orhideele- Phalaenopsis. Țin minte în 2001 când am adus prima data Phalaenopsis, foarte mulți clienți au spus că e o tijă cu două flori și niște frunze, iar acum au colecție.

În paralel cu florăriile, ați dezvoltat și magazinul on-line!

De doi ani am investit foarte mult în platformele on-line, acestea fiind din punctul meu de vedere, dar și al altor parteneri, viitorul. Dacă ați fost în străinătate, dacă ați fost în florării, găsești doar accesorii, florile sunt ținute în altă parte pentru a fi în condiții excelente atunci când le cumărați. Florile trebuie ținute la temperaturi de maxim 5 grade.

Ce înseamană My Flora pentru tine?

Pentru mine? Visul meu. Visul meu a fost crearea unui centru de grădinărit, extindere, rețea de magazine, florării online. Mai avem de lucrat la partea cu extinderea, restul le avem. My Flora pentru mine înseamnă tot, mergi pe stradă, vezi My Flora, acolo sunt flori faine. De unde vii? De la My Flora, acolo sunt buchete de flori deosebite. My Flora înseamnă calitate, stil, eleganță pentru tine, oriunde, oricând!

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.