Nopți albe pentru locatarii unui bloc de pe Stejarului. Motivul – cocoșii și găinile unui vecin

Locatarii din blocul 31 de pe strada Stejarului din Făgăraş au ajuns la capătul răbdării. Susţin că nu mai suportă zgomotul și mirosul provenite de la un vecin care creşte găini lângă bloc! Oamenii spun că familia care ţine păsările, locuieşte pe strada George Coşbuc – iar în grădina din spate are curtea păsărilor şi coteţele – care sunt destul de aproape de ferestrele locatarilor. Vecinii susţin că animalele cotcodăcesc cât e ziua de lungă şi că îi deranjează atât acest lucru, cât şi mirosul care vine de la înaripate pe timpul verii. Încă de acum şapte ani, făgărăşenii au înaintat memorii către DSP, DSV, Poliţie Locală şi Primărie.

„Din 2011 s-au făcut demersuri cu privire la proprietarul păsărilor care locuiește pe strada George Coșbuc și care crește un număr mare de păsări. În 2016 am făcut din nou demersuri la primărie. Rezultatul a venit că acesta trebuie să aibă maxim 45-50 de păsări și o distanță de 10 metri de la bloc, dar nu s-a făcut nimic. El continuă să aibă același număr de păsări. Și-a desființat o serie de cotețe care erau aproape lângă bloc și de atunci până acum situația este aceeași privind mirosul și zgomotul de acolo. Răspunsul primăriei a fost că nu au competență și lege pentru a lua aceste măsuri. Noi am făcut demersuri la Direcția Sanitară Făgăraș, Brașov, Poliție Locală și într-unul din răspunsuri ne spun că se poate rezolva cazul prin hotărârea Consiliului Local.

Problema este că suntem o zonă de centru 2, suferim foarte mult de mirosul de la păsări pentru că nu au condiții așa cum trebuie, suferim de zgomotul  făcut de păsări de la 4 dimineața și până la noaptea. În afară de asta, vin stoluri foarte multe de ciori, turturele pentru sursa de mâncare de acolo. Am vorbit cu toți vecinii și cu toții suntem de acord că cineva nu își face datoria. Cerem domnului primar, Poliției locale, Sanepidului, oricine ne poate ajuta pentru că și noi suntem plătitori de taxe locale“, a spus o locatară a blocului 31.

Mai multe apartamente din acest bloc au ajuns să fie nelocuite: mai ales cele ale căror ferestre dau în spatele imobilului – cu vedere în grădina unde sunt păsările. Cei care au case la ţară, se retrag acolo pe motiv, că nu pot dormi şi nu pot să deschidă ferestrele din cauza mirosului care vine dinspre coteţe. „Nu mai putem, miroase foarte urât, trebuie să dăm cu odorizant prin apartament. Nu vă spun că ne trezesc cocoșii de la 4-5 dimineața. Plec la țară frecvent din acest motiv, mai ales vara“, ne-a mai spus o locatară a blocului 31.

Povestea este destul de veche, dar proprietarii păsărilor susţin că cei de la Sanepid au venit în control, şi nu este nicio problemă: distanţa dintre ultimul coteţ şi bloc este una conformă. Ne-au chemat şi pe noi să vedem păsările: sunt exemplare rare şi oamenii susţin că le cresc din pasiune.

În răspunsul trimis de către Primărie locatarilor se specifică faptul că doar o hotărâre de consiliu local – votată de toţi aleşii urbei ar permite legal, să se ia măsuri reparatorii în acest caz.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.