Un militar făgărășean, în lotul de sportivi care vor reprezenta România la „Invictus Games Toronto 2017”

Lotul de sportivi care vor reprezenta România la competiția internațională „Invictus Games Toronto 2017” din Canada a fost stabilit în componența finală. Cei 15 militari români răniți în teatrele de operații, selecționați din lotul lărgit, au fost înscriși în competiția oficială, care va avea loc în perioada 23-30 septembrie, la șapte discipline sportive, după cum urmează:

Atletism

–        maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan;

–        plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan;

–        sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.

      Ciclism

–        plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan;

–        plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan;

–        plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.

      Canotaj în sală (la simulator)

–        locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan;

–        plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.

      Haltere

–        maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan;

–        plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.

      Tir cu arcul

–        caporal Eugen Pătru,  rănit în anul 2014, în Afganistan;

–        plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan;

–        colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan;

–        colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak.

      Înot

–        plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;

      La disciplina de echipă „Volei din şezut” sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

plt.maj. Paraschiva Dumitru alături de antrenorul d e canotaj

Și Făgărașul va fi reprezentat la această competiție prin plutonierul major  DUMITRU PARASCHIVA, care a fost selecționat în lotul național.

Plt. maj. este încadrat la Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte “Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș.

Luptătorul a fost rănit în anul 2009, în Afganistan pe timpul unei misiuni a subunității de intervenţie rapidă. Aflat într-o patrulă mixtă împreună cu o echipă de geniști americani, autovehiculul uşor blindat de tip Humvee a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii au fost atacaţi și cu focuri de armament uşor de infanterie şi lovituri de aruncător de grenade antitanc. Dumitru a suferit un traumatism cranio-cerebral şi a stat aproape două luni în comă indusă.

Din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații, în anul 2014, sub patronajul prințului Henry de Wales, al Marii Britanii, s-au desfășurat, la Londra, primele jocuri Invictus, la care au participat 400 de competitori, din 13 țări. Jocurile Invictus au căpătat foarte repede vizibilitate și au captat interesul militarilor răniți sau deveniți invalizi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operații. În anul 2016, s-a organizat a doua ediție a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, strângându-se laolaltă 500 de militari sportivi paralimpici din 14 țări. Această mișcare sportivă paralimpică a pătruns repede și în rândul militarilor români. Astfel, începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi. În paralel, previzionând anvergura acestui gen de mișcare sportivă, Ministerul Apărării Naționale a înființat, în anul 2015, Secția pentru persoane cu dizabilități, în cadrul Clubului Sportiv al Armatei-Steaua. Pentru ediţia de anul acesta al Jocurilor Invictus, Armata României a obținut invitația de a se alătura celorlalte 16 țări aliate şi partenere. Această onorantă invitație constituie expresia respectului şi aprecierii aliaților faţă de profesionalismul şi spiritul de sacrificiu demonstrate de militarii Armatei României în teatrele de operaţii. În cadrul proiectului, au fost încurajaţi să participe toți militarii răniți, indiferent de tipul de dizabilitate. 33 dintre aceştia, cu afecțiuni care își pun amprenta zi de zi asupra vieții personale și a familiei, și-au asumat onoranta misiune de a se înscrie în echipa României.

Proiectul „Invictus Team România – 2017” se constituie într-o ocazie unică de a demonstra societăţii ce înseamnă adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei şi solidaritatea umană – valori ce definesc veteranii teatrelor de operaţii. Acțiunea își propune să sprijine recuperarea fizică şi psihică prin sport și să crească gradul de informare în rândul publicului românesc cu privire la problematica militarilor răniți și a familiilor acestora.

Ca proiect de reprezentare naţională, „Invictus Team România – 2017” își propune să atragă implicarea şi sprijinul cetăţenilor, organizaţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale sau a altor instituţii care doresc să contribuie, pe bază de voluntariat, la succesul acestei iniţiative.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.