Toaca a răsunat astăzi la Victoria

Toaca a răsunat astăzi în orașul Victoria. Festivalul de toacă şi clopote „Cântecul care zideşte“, devenit deja tradiție a adunat și în acest an aproape 100 de copii participanți din toată țara, dar și de peste hotare. 

Încă de dimineață, copiii însoţiţi de preoţi, s-au prezentat la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din orașul Victoria. Participanţii, copii între 5 şi 14 ani, au fost îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei din care proveneau. Copiii au reuşit să impresioneze numeroasa asistenţă prin talentul şi îndemânarea dovedite în mânuirea toacei. Credinţa le-a fost insuflată de preoţi, cei care i-au îndemnat să participe la acest festival şi i-au pregătit pentru competiţie.

„Este a 14-a ediție a Festivalului de toacă și clopote. Acest festival deschide o poartă între cer și pământ, face legătura între tineri și bătrâni, aduce credință și ne bucurăm că acest festival se ține în Victoria. În primul rând trebuie să mulțumim părintelui paroh Octavian Smădu că datorită lui, orașul Victoria este promovat. Din punctul nostru de vedere participăm de fiecare dată, suntem bucuroși și mulțumiți că din toată țara și nu numai din țară și din străinătate vin părinți și preoți care se bucură de orașul nostru, se bucură de această acțiune, se bucură de soare, de faptul de a participa și de a fi alături de credința ortodoxă și de Dumnezeu. Sunt în jur de 90 de copii“, a spus Gheorghe Cristian.

La finalul concursului, toţi participanţii au primit premii. Festivalul se desfăşoară la Victoria din anul 1995, când a avut loc prima ediţie, cu participare locală. Din anul 2005, festivalul a dobândit caracter internaţional.

Toaca și clopotul sunt singurele instrumente muzicale acceptate de Biserica Ortodoxă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.