Proiecte importante realizate la Sâmbăta de Sus pentru atragere de fonduri

 

Nevoile unei comunități sunt multe, însă investițiile se fac în funcție de bugetul fiecărei localități. O sursă importantă de bani pentru realizarea mai multor proiecte într-o comună este accesarea fondurilor externe: fie ele guvernamentale sau europene. Autoritățile comunei Sâmbăta de Sus au în plan realizarea mai multor investiții, iar în acest sens au depus la Ministerul Dezvoltării Regionale nu mai puțin de șase proiecte, în speranța că vor primi finanțare pentru acestea.

Cel mai important proiect este cel de realizare a rețelelor de canal și stație de epurare, un proiect în valoare de peste 20 de milioane de lei. Dacă va fi declarat câștigător, cu banii obținuți prin PNDL, se va realiza canalizarea atât în sat, cât și în zona turistică Sâmbăta de Sus. De asemenea, proiectul prevede două stații de epurare pentru cele două zone.

„Este cel mai important proiect și ne luptăm în acest sens de cinci- șase ani și sperăm să rezolvăm acum, mai ales că avem și zona turistică. Sperăm cu acest proiect să putem să începem, cel puțin anul viitor, realizarea rețelelor de canalizare. Acest proiect este unul de-o importanță majoră pentru dezvoltarea comunei noastre având în vedere că Sâmbăta de Sus face parte din infrastructura de turism regională și națională prin stațiunea climaterică Sâmbăta de Sus, Mănăstirea și Academia de la Sâmbăta“, ne-a spus Vasile Andreaș, primarul comunei Sâmbăta de Sus.

Un alt proiect depus la Ministerul Dezvoltării este cel privind transformarea clădirii vechi a cooperativei în sediu al primăriei.

„Noi am vrea să mutăm sediul Primăriei Sâmbăta de Sus în acea clădire pe care am achiziționat-o. Acestă clădire unde ne aflăm acum nu a fost gândită pentru sediu de primărie, nu este compartimentată cum trebuie. În plus, clădirea este veche și trebuie să o reparăm frecvent“, a mai spus primarul comunei.

Și dacă acest proiect va fi aprobat, clădirea veche a primăriei va primi altă destinație. În acest sens a fost depus un alt proiect privind realizarea unui centru educational. „În condițiile în care noi ne mutăm de aici, sediul acesta o să-l transformăm într-un centru educational destinat copiilor: pentru cercuri, pentru ateliere de cusături, să încercăm să-i ajutăm pe copii să-și folosească timpul liber constructiv“, a mai spus Vasile Andreaș.

Și pentru că în comună a fost realizat de curând un centru multifuncțională unde își desfășoară activitatea farmacia, dispensarul și poliția, autoritățile au depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru dotarea acestui centru cu aparatura și mobilierul necesare. Dacă va fi aprobat proiectul acesta, suma de peste un million de lei va ajunge în comună pentru dotarea acestui centru multifuncțională. Proiectul va fi finanțat sută la sută din fonduri guvernamentale.

 

Un alt obiectiv pe care reprezentanții primăriei vor să-l realizeze prin accesarea acestor fonduri, este realizarea unui centru cultural. „Avem un cor format din 2017 sub conducerea domnului prof. Ion Negrilă, iar copiii și adulții din acest cor pot să facă repetiții aici. Sunt multe activități pe care le putem desfășura aici. Valoarea acestui proiect este de peste 1.400.000 de lei și finanțarea este de sută la sută“, a spus Anca Antinie, consilierul primarului.

 

Și cel de-al șaselea proiect depus de autoritățile locale pentru a primi finanțare este cel privind modernizarea și reabilitarea școlii gimnaziale. Dacă va fi declarat câștigător proiectul, instituția de învățământ va fi modernizată și dotată ca la carte. Valoarea proiectului este de peste 2.200.000 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.