„Bresle transilvănene, istorie şi simbol“ – este titlul unei expoziţii al cărei vernisaj a avut loc astăzi în turnul Thomori din Cetatea Făgăraşului. Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al României şi cu muzee din Sibiu, Deva, Sighişoara, Baia Mare şi Cluj.

Piesele expuse în standuri au atras admiraţia vizitatorilor şi a oaspeţilor prezenţi la evenimentul cultural. Pasionat de istorie, Ioan Ciungara, cel care se ocupă de reînvierea tradiţiilor cetei de feciori din Ţara Făgăraşului, a onorat astăzi invitaţia organizatorilor expoziţiei.

Viaţa economică a Transilvaniei a purtat de-a lungul mai multor secole amprenta puternică a instituţiei breslelor, care, deşi a suportat numeroase transformări survenite atât din interior, cât şi ca urmare a unor acţiuni externe, a reuşit să treacă peste toate vicisitudinile şi să supravieţuiască în această formă până la începutul deceniului opt al secolului al 19-lea. Piese rare şi extrem de valoroase ale breslelor ţesătorilor, tăbăcarilor,cizmarilor sau croitorilor stau mărturie peste timp – asupra faptului că în din acele timpuri existau asociaţii profesionale alcătuite din meşteri calificaţi. Expoziţia rămâne deschisă publicului timp de trei luni, până în data de 30 septembrie.

(Roxana Palade)

 

 

 

Suntem si pe:
0