În satele Lisa și Breaza va curge din nou apă potabilă la robinet

Au fost printre privilegiații Țării Făgărașului care în anii 80 aveau apă potabilă la robinet. Însă de zeci de ani nu s-au mai făcut investiții la rețeaua de apă, astfel că de mai bine de 10 ani, apa care curge la robinet nu mai este potabilă. Este vorba despre localnicii din satele Lisa și Breaza. Acestă problemă însă va fi rezolvată în foarte scurt timp. Autoritățile locale au decis ca anul acesta, o investiție prioritară este achiziționarea unei stații de filtrare a apei, stație care care a fost montată ieri și care în cel mai scurt timp va fi funcțională.

Problema apei potabile în satele Lisa și Breaza este una stringentă și de aceea autoritățile locale au decis să o rezolve în cel mai scurt timp. După ce în ultimii ani, s-a realizat o rețea nouă de apă, acesta nu a fost pusă în funcțiune din cauza lipsei unei stații de filtrare. Stația veche care se află la Breaza a fost construită în anul 1985 doar pentru satul Breaza și nu mai funcționa corespunzător.

„Noi preluăm apa brută de la Viromet SA din barajul de pe Valea Pojortei, după care ajunge în Gospodăria de Apă de la Breaza. Încă mai sunt lucrări de făcut aici și din acest motiv Primăria și Consiliul Local am optat să achiziționăm o stație performantă, ultimul model ca să nu mai reparăm ce avem vechi, care funcționa o lună și ulterior se strica. Avem o stație care este construită din 1985 și care nu făcea față, era subdimensionată. Atunci când a fost construită a fost concepută  doar pentru satul Breaza pentru că atunci au făcut barajul pe văile acestea și s-a făcut un protocol cu oamenii din sat să le asigură apa. Ulterior s-a dus conducta și la Lisa, iar stația nu mai făcea față. De 10 ani nu mai este apa potabilă. Sanepid-ul a făcut mai multe probe și nitriții din apă erau o problemă, dar oamenii știu acest lucru și nu o consumă“, a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Așadar au fost alocați bani pentru această investiție, iar ieri stația a ajuns la Breaza la Gospodăria de Apă.

„Această stație era necesară pentru că de ani de zile, satul Lisa și satul Breaza nu aveau apă potabilă, doar apă brută. Și contractele erau pe furnizare cu apă brută. Era o problemă destul de stringentă a comunei și era nevoie de o asemenea lucrare. A fost o investiție de 170.000 de lei și sperăm ca în 2-3 săptămâni să fie funcțională și ulterior să trecem pe conducta nouă care este schimbată în ultimii șase ani de zile și care nu este folosită din această cauză. Apa va fi contorizată iar oamenii vor trebui să se racordeze la conducta nouă ca să aibă apă potabilă. Satul Breaza este contorizat sută la sută, avem contracte cu oamenii în procent de 50%. Urmează, după ce știm sigur că avem apă potabilă pe conductă, ca toată lumea să se racordeze, să facă contracte. Asta în termen de o lună, două“, ne-a mai spus primarul comunei Lisa.

Statia veche de filtrare a apei

Pe lângă faptul că nu era apă potabilă în cele două sate,  din cauza lipsei contorizării, din cauza pierderilor de pe rețea, primăria trebuia să achite sume mari de bani la plata apei. Odată puse în funcțiune noua stație de filtrare și noua rețea de apă, aceste probleme vor dispărea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.