Peste 1000 de oameni susțin cauze ale comunității. Implică-te și tu!

Numărătoarea inversă până la Bikeathon a început. Mai sunt doar trei zile până se dă startul la Bikeathon Țara Făgărașului iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Evenimentul aflat la cea de-a patra ediție a devenit din ce în ce mai popular. Și dacă la prima ediție erau în jur de 100 de oameni implicați, acum  numărul acestora depășește 1000. Sunt 12 cauze din comunitate pentru care cei peste 600 de bicicliști vor pedala, bicicliști din Țara Făgărașului, dar și din alte orașe ale țării.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în sala de ședințe a Consiliului Local, organizatorii Bikeathon Țara Făgărașului, dar și câțiva dintre voluntari, donatori, susținători  sau parteneri au vorbit despre acest eveniment, despre impactul implementării proiectelor din edițiile anterioare în comunitatea făgărășeană, dar și despre faptul că acest eveniment are toate șansele ca în viitor să fie transformat într-o competiție națională și internațională.

„Avem peste 625 de bicicliști înscriși, peste 200 de susținători care donează sume începând de la 10 lei la 500 de lei pentru proiectele pe care le susțin. Am calculat ieri și sunt mai bine de 1000 de oameni implicați în acest eveniment, nepunându-i la socoteală pe prietenii bicicliștilor, pe familiilor lor, pe susținători, vorbim doar de organizații, voluntari și bicicliști. Ce ne bucură este că anul acesta  avem din ce în ce mai multe companii care s-au aliat acestui eveniment, care participă cu bicicliști, care participă cu sponsorizări. Ne bucură de asemenea că avem peste 100 de bicicliști care nu sunt făgărășeni. Sunt bicicliști din București, Cluj, Ploiești, Brașov, Sibiu. Ne pregătim astfel pentru a transforma Bikeathon-ul și cursa lungă într-o competiție națională și internațională“, a spus Oana Mitea, președ. Fundației Comunitare „Tara Făgărașului“.

Evenimentul este organizat și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Făgăraș.

„Trebuie să vă mulțumesc că există această fundație care se ocupă de proiectele comunității. Dacă vorbim de acest eveniment, orașul Făgăraș era considerat orașul bicicletelor și acest eveniment de fapt nu  numai că întărește acest lucru, ci și aduce în Făgăraș foarte mulți bicicliști. Sunt participanți din afara Țării Făgărașului, peste 100 și doresc ca acest eveniment să devină un eveniment national și de ce nu international. Din acest punct de vedere vă mulțumesc că vă implicați în organizarea a astfel de evenimente și că preluați din comunitatea Țării Făgărașului proiecte mici, dar cu un impact pozitiv. Suportul nostru este un suport necondiționat, un suport pe care noi trebuie să-l dăm de fiecare dată oricărei organizații, care se implică în comunitate“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

„S-a luat decizia ca o parte din bugetul Făgărașului să fie alocat unor activități generoase, activități culturale, sportive, educative sau activități pentru tineret. Pentru prima dată, am lansat un concurs de proiecte de finanțare și dintre cei care au depus proiecte, Fundația Comunitară Țara Făgărașului este campioană. Este campioană nu numai datorită acestor proiecte depuse la noi, ci și datorită activității extraordinare pe care o desfășoară o mână de oameni. Acești oameni au reușit să aducă inovația, să impună o altă percepție despre Făgăraș, au reușit să facă evenimente cu rost, relevante pentru comunitatea din Făgăraș“, a spus Elena Nemeș, consilier la Primăria Făgăraș.

Un alt partener al Bikeathon este societatea Salco Serv, societate care cu ajutorul voluntarilor a reușit să ecologizeze cele patru trasee ale competiției. De asemenea, și din partea societății vor participa bicicliști care vor susține cauze din comunitate.

Vreau să le mulțumesc în primul rând partenerilor noștri, cei care s-au implicat în ecologizarea traseelor pe care se va desfășura toată activitatea, respectiv Asociația Tur Alpin, asociație nou înființată de ecologie. Pe partea de eveniment, suntem și noi prezenți, vor fi câțiva colegi pentru care bicicleta este un obiect foarte important, este transportul lor de zi cu zi. Să nu uităm că suntem o societatea de utilitate publică și trebuie să ne îndreptăm atenția către cetățeni și drept dovadă participăm cu drag la acest eveniment“, ne-a spus Dragoș Bârsă, directorul Salco Serv.

Voluntari sau susținători a unor proiecte aflate în această cursă s-au aflat și ei la întâlnirea de astăzi.

„Eu sunt voluntar la Fundația Comunitară Țara Făgărașului de acum trei ani, și încerc să mă implic în cât mai multe proiecte pentru că fac parte din această comunitate sau pot să spun că cei de aici m-au  adoptat. Îmi place să mă implic, susțin inițiativele locale și cred că cu acești pași mici putem face lucruri mari. La această ediție reprezint și Centrul Național de Instruire de la Cincu. Noi suntem cumva localizați în Cincu, dar facem parte din comunitatea făgărășeană. Reușim să venim și la această ediție cu o echipă care va dona și va susține două proiecte“, a spus Ana Tamaș.

La conferință a luat parte și reprezentantul unei societăți de pe platforma franceză, societate care a susținut Bikeathon încă de la prima ediție.

„În 2014 am finanțat un proiect al AVE. A fost primul proiect pe care l-am susținut în calitate de bicicliști și de susținători. În 2015, am finanțat un proiect dedicat ciclului primar de la Școala Generală nr. 1. Am cumpărat  pentru clasa doamnei Novac o tablă interactivă. În 2016, am finanțat un alt proiect care s-a adresat tot ciclului primar, și tot la Școala nr. 1, însă de această dată nu doar unei clase, ci între ciclului primar „Mânuțe dibace și minți perspicace“, iar anul acesta participăm și finanțăm proiectul spitalului municipal „Mișcare pentru recuperare“, ne-a spus Bogdan Mihăilă, directorul unei societăți de pe platforma franceză.

Unul din beneficiarii  care a vorbit despre echipă, succes, competiție, dar și despre importanța proiectelor implementate pentru copii în urma fondurilor strânse la Bikeathon a fost înv. Teodora Novac, de la Colegiul Național „Radu Negru“.

„Inițial părea a fi proiectul unei singure clase,însă nu este așa pentru că de această tablă digitală beneficiază și ceilalți elevi din cadrul școlii noastre și dincolo de beneficiul activităților digitale ne-am gândit să le dezvoltăm abilități de viață. Am constat că nu știu să bată un cui. Prin urmare cel de-al doilea proiect „Mânuțe dibace și minți perspicace“ se află oarecum al popul opus pentru că nu au manualitate și dorim să o dezvoltăm, dar au dorința de a face ceva pentru ei și privesc aceste achiziții ca și cum ei au muncit pentru fiecare pensulă, trusă de traforaj și de fiecare data când se pune problema unui nou proiect inițiativa vine din partea lor“, a spus Teodora Novac.

Un alt partener implicat încă de la prima ediție a evenimentului este AVE Făgăraș. La conferință a fost prezentă din partea asociației prof. Marciana Streza.

Încă de la început am susținu Bikeathon, e practic misiunea noastră asumată la AVE să ne ocupă de proiecte educaționale. 2014 a însemnat  susținerea unuia dintre făgărășenii noștri, Andrei Novac care era la momentul  respectiv vicecampion european la karate și acum doi ani a  dorit să participe la următorul nivel. Nu  ar fi putut face acest lucru fără susținerea tuturor și Andrei a putut să meargă anul trecut în Indonezia unde a obținut locul 5, ceea ce pentru Făgăraș e super minunat și povestea continuă. Am continuat și anii 2015,2016 au însemnat sume mai mici, dar foarte folositoare pentru proiectul Aventura Cunoașterii- identificare potențialului copiilor și tinerilor din Țara Făgărașului, un proiect ce se află în desfășurare. Anul acesta am ales  să susținem povestea inițiată în cadrul Colegiului Național Radu Negru „Mânuțele dibace“ și am urnit copilași, părinți, prieteni de familie“, a spus Marciana Streza, președ. AVE Făgăraș.

Bikeathon are mai multe curse, dedicate atât celor mici, amatorilor, familiilor, dar și profesioniștilor. Bicicliștii se pot înscrie la Cursa Populară (10 km) adresată celor care vor să facă puțină mișcare, Cursa Scurtă (22 km), Cursa Lungă (46 km) sau la cele trei curse în jurul cetății dedicate copiilor. Ca o noutate vine și faptul că toți copiii înscriși la cursele din jurul Cetății Făgăraș vor fi premiați cu locul I pentru că ei sunt micii eroi ai comunității făgărășene.

Toate traseele încep din fața Cetății, monument istoric din secolul al XIV-lea, iar la desfășurarea evenimentului vor contribui aproximativ 120 de voluntari.

Bicicliștii își pot descărca hărțile unde vor găsi și punctele de control și de hidratare accesând link-ul http://bikeathon.fundatiactf.ro/ziua-evenimentului/

Ca o noutate vine și faptul că toți copiii înscriși la cursele din jurul Cetății Făgăraș vor fi premiați cu locul I pentru că ei sunt micii eroi ai comunității făgărășene.

Toate traseele încep din fața Cetății, iar la desfășurarea evenimentului vor contribui aproximativ 120 de voluntari.

Bicicliștii își pot descărca hărțile unde vor găsi și punctele de control și de hidratare accesând următorul link http://bikeathon.fundatiactf.ro/ziua-evenimentului/

Bicicliștii făgărășeni sunt invitați să-și ridice kiturile de participare de la sediul Fundației Comunitare Țara Făgărașului din Bulevardul Unirii nr. 1C, Făgăraș după cum urmează:

Joi – 8.06 între orele 13.00-17.00

Vineri – 9.06 între orele 13.00-17.00

Doar bicicliștii care nu sunt din localitate, vor putea ridica kiturile în ziua concursului la standul special amenajat din fața Cetății.

Casca de protecție este obligatorie pentru toți bicicliștii indiferent de cursa la care participă.

Programul zilei  de sâmbătă, 10 iunie este următorul:
orele 8.00 – 9.30 – ridicare kituri de înscriere
orele 9.45 – 10.00 – ședința tehnică participanți cursa populară, scurtă și lungă
orele 10.00 – Start cursa lunga (~46Km)
orele 10.05 – Start cursa scurta (~22Km)
orele 10.10 – Start cursa populara (~10Km)
orele 12.00 – Start cursa 1 tur cetate ( 4-6 ani)
orele 13.00 – Start cursa 2 tururi cetate (7-9 ani)
orele 14.00 – Start cursa 3 tururi cetate (10-13 ani)
orele 15.00 – Premierea

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Făgăraș, Salco Serv Făgăraș și Muzeul Țării Făgărașului Valeriu Literat .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.