Soluții și proiecte pentru dezvoltarea turismului în Munții Făgărașului

 

Agenți de turism, autorități de la nivel local, județean și național, reprezentanți și membri ai asociațiilor montane și de drumeție au luat astăzi parte la conferința denumită „Turismul în Munții Făgărașului în context național și european“. Conferința a avut loc în Sala Tronului din Cetatea Făgăraș și a fost organizată de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV în colaborare cu Primăria Municipiului Făgăraș.

În cadrul conferinței a fost analizată evoluția turismului în Munții Făgărașului începând de la 1880 și până astăzi, împreună cu infrastructura aferentă. De asemenea, au fost schițate soluții pentru dezvoltare durabilă în viitor.

Expunerea a beneficiat de o documentare istorică de excepție, de informații recente, culese în timpul  expediției ”Via Carpatica” pe crestele Carpaților din Serbia până în Austria cât și de expertiza oferită prin proiectul ”Conectarea României la rețeaua de poteci turistice europene de lungă distanță” proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene la Uniunea Europeană extinsă, proiect realizat de Asociația SKV în parteneriat cu Asociația Schweizer Wanderwege.

„Este vorba despre un proiect în valoare de 240.000 euro cu finanțare elvețiană. În cadrul acestui proiect, am rezolvat acest traseu și urmează să finalizăm anul acesta traseul E8, în total 2000 de km, contribuția asociației noastre este în natură, adică muncă voluntară pentru că toate aceste trasee trebuie parcurrse cu piciorul, cu GPS în mână, cu aparat de fotografiat, facem o documentare foarte serioasă. Separat de aceasta, am realizat ceea ce se va numi Via Carpatica, un traseu internaționl care merge pe întreaga culme a Carpaților de 3800 de km și care a fost parcursă de o echipă de doi oameni pe jos, timp de trei luni și care ne-a permis să culegem informații pe care o să le prezint în cadrul acesei conferințe, respectiv date foarte exacte despre starea infraastructurii din România și din celelalte țări de pe Carpați. Astfel vom vedea unde suntem și ce anume trebuie să facem pentru a ajunge ca infrastructura de turism montan să fie la nivelul european“, ne-a spus Marcel Șofariu, director executiv SKV.

E8 pleacă din Dublin, Irlanda, și ajunge în Svilengrad, Bulgaria, traversând 4.390 de kilometri, prin Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria și Slovacia.

SKV va implementa acest proiect de stabilire a traseului european E8 de la Sighetul Marmației la Drobeta-Turnu Severin, urmând culmile Carpaților.

La conferința a luat parte și salvamontistul Tomas Bross care este vicepreședintele Asociației Carpatină Ardeleană a Turiștilor.

„Vrem să revigorăm această zonă din punct de vedere turistic, o zonă care este foarte căutată, este recunoscută nu numai în țară, ci și în Europa. Avem șansa să avem în zonă Vârful Moldveanu care este căutat din ce în ce mai mult atât vara, cât și iarna și din păcate traseele de acces nu corespund cerințelor actuale în turism. Mă refer în special la drumurile forestiere care au fost parțial distruse și de către forestieri și de către cei cu centralele și nu au fost niciodată reparate cum trebuie“, ne-a spus vicepreședintele Asociației Carpatină Ardeleană, Tomas Bross.

Conferința a cuprins și prelegeri despre Convenția Carpatică, destinațiile de eco-turism, zonele protejate, valorificarea potențialului de drumeție din zona Colinelor Transilvanei și soluțiile de finanțare disponibile pentru aceste domenii.

Cu această ocazie, în Cetate a fost organizată și o expoziție de fotografii SKV vechi de peste 100 de ani cu peisaje montane din Carpați.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.