În amintirea lui Octavian Paler

Anul acesta, și mai exact în data de 7 mai, s-au împlinit 10 ani de la moartea marelui scriitor și publicist făgărășean Octavian Paler, iar pentru făgărășeni a devenit deja o tradiție să organizeze un eveniment în care să-l comemoreze. Astăzi, în turnul Thomory din Cetatea Făgăraș, reprezentanții Bibliotecii Municipale , instituție care poartă numele marelui scriitor, au marcat așa cum se cuvine Ziua Bibliotecii- Octavian Paler.

 

Zeci de făgărăşeni, iubitori ai adevăratelor valori, au fost prezenți la cetate pentru a participa la Ziua Bibliotecii și de a-l comemora pe cel care a fost Octavian Paler.

„Ziua bibliotecii o consacrăm lui Octavian Paler, un spirit al amplitudinii. A rămas în conștiința contemporaneității, un spirit ”intolerant cu intoleranța, patetic în marginile lucidității”. Participăm azi la o lansare de carte care va suscita un interes crescând pentru cititorii făgărășeni.

Volumul de publicistică editat de criticul literar Daniel Cristea-Enache., este o radiografie a României de ”ieri” și de ”azi”, a României comuniste și a României postrevoluționare. Din volum se desprind pagini în care adevărul istoric, introspecția, devoalează un spirit lucid, ancorat în realitatea vremurilor. Eseurile și alocuțiunile oamenilor de cultură și programul artistic vădesc o aplecare asiduă asupra literei cărții, asupra artei interpretative”. ne-a spus prof. Viorica Bica, coordonatoare Bibiliotecii Municipale „Octavian paler“.

În cadrul evenimentul denumit „Octavian Paler – itinerar al unui destin creator“ au luat cuvântul prof. Liviu Ioani, prof. Univ. Dr. Ioan Mariș, scriitorul Ion Onuc Nemeș,prof. Ionel Mihali, prof. Cornel Teulea și dr. Ruxandra Nazare, vicepreședinte ANBPR.

Tot în cadrul evenimentului, elevii clasei a XI-a B, coordonați de prof. Adriana Năstasă, au prezentat un montaj literar „Noi, cei care am fost la Troia“.

Cei prezenți au putut să-i asculte la pian pe Stelio Săpătoru și la nai Iuliana Vulcu, membri ai Clubului Laudatio din cadrul bibliotecii.

Un alt membru al clubului Laudațio care i-a încântat pe cei prezenți cu doine a fost interpretul Ștefan Ramba.

În cadrul acestui eveniment a avut loc și o lansare de carte „Aproape liber“ a prof. Conf. Univ. Daniel Cristea Enache.

E un moment foarte frumos și o convergență simbolică extraordinară  să fi în această cetate Făgăraș atât de frumos restaurată și care îți dă un sentiment de plenitudine istorică și totodată să participi la Ziua Bibliotecii purtând numele lui Octavian Paler, scriitorul cu care am făcut o carte de convorbiri, un scriitor cum se numesc astăzi scriitori clasici, li se spune canonici și fac parte din curicula universitară din programa școlară. Eu însumi am scris pentru pentru un manual de limba română despre Octavian Paler și am putut să văd interesul real al elevilor de liceu pentru opera lui Octavian Paler și chiar pentru biografia acestui scriitor“, ne-a spus criticul literar, Daniel Cristea Enache.

One thought on “În amintirea lui Octavian Paler

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *