Oferta de școlarizare a Liceului „Dr. Ioan Șenchea“, atractivă pentru elevii Țării Făgărașului

Săptămâna aceasta, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ și-a deschis porțile tuturor elevilor clasei a opta care vor să învețe din anul școlar viitor aici. Zeci de elevi de la școlile din Făgăraș și Țara Făgărașului au putut vizita instituția de învățământ, au făcut cunoștință cu elevii și cadrele didactice. În plus, au avut ocazia să vadă atelierele, serele și laboratoarele instituției.

Nu mai este o noutate faptul că meseriile încep din nou să fie o brățară de aur. Lipsa personalului calificat în diverse meserii este o problemă la nivel național și bineînțeles și la nivel local. Acesta este și motivul pentru care școlile de meserii sunt din ce în ce mai căutate. Astăzi, la Liceul Șenchea, un liceu tehnologic au fost primiți oaspeți. Elevii claselor a opta au venit în vizită pentru a vedea școala și pentru a cunoaște oferta de școlarizare. Cadrele didactice împreună cu elevii de la Șenchea au pregătit mai multe activități pentru invitați. Într-una din sălile de clasă, mai mulți elevi de la școlile din Țara Făgărașului participau la o prezentare power point a ofertei școlare pentru a cunoaște avantajele alegerii acestei școli.

„Am venit de la Școala Gimnazială Viștea de Jos, cu opt copii dornici să se pregătească pentru ciclul liceal. Am avut astăzi prilejul să fim în vizită la Liceul Șenchea unde am fost încântați de toată baza materială pusă la dispoziția viitorilor elevi, am făcut cunoștință și cu cadre didactice deosebite cu care avem multe proiecte comune și sperăm că elevii se vor orienta spre această școală și vor reuși pe mai departe să termine o școală bună și să-și dezvolte anumite competențe necesare care îi vor pregăti pentru viață“, ne-a spus Alina Cîrje, director la Școala Gimnazială Viștea de Jos.

„Mi-ar plăcea să merg pe profilul de lucrător hotelier. Îmi place școala că are toate dotările și este foarte frumoasă“, „Mi-a plăcut cam tot, dar aș vrea să intru la clasa de lucrător hotelier pentru că mi-ar plăcea să lucrez în turism“, „E un liceu foarte bine organizat, e foarte frumos și interesant este și faptul că au muzică în pauze, îi mai relaxează pe copii“, ne-au spus câțiva elevi prezenți în vizită  la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

În Săptămâna zilelor porților deschise se desfășoară campania de promovare a școlii, respectiv oferta de școlarizare. Noi am invitat școlile atât din Făgăraș, cât și din zona Făgărașului să vină în vizită să vadă efectiv școala, baza materială, profesorii, elevii și activitățile care se desfășoară în școală. Le-am prezentat școala după oferta de școlarizare. Pentru școala profesională, au vizitat atât atelierele mecanic, respectiv service-ul mecanic,  laboratorul de patiserie și bucătăria, serele, precum și întreaga școală unde au văzut laboratoarele de informatică, de turism pentru clasele de liceu. Noi avem învățământ și cu frecvență redusă începând cu clasa a IX-a și clasă postliceală de anul I- tehnician agro-turism montan“, ne-a spus Aurel Paler, directorul Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“

Școala profesională de la Șenchea care îi pregătește pe tineri în meseriile de mecanic auto, horticultor, lucrător hotelier și bucătar este din ce în ce mai mult căutată.

„Să știți că școala profesională, mai ales de când funcționează învățământul profesional cu durata de trei ani, în cei doi ani de când a început, în fiecare an am avut mai mulți candidați și a trebuit să dăm un examen de admitere de diferențiere pentru a-i selecta pentru meseria pentru care a optat fiecare“, a mai spus directorul liceului.

Elevii claselor a VIII-a au avut ocazia să viziteze și atelierele auto și serele. În seră munceau de zor elevii clasei a XI-a de la Horticultură. Ajutați de doamnele profesoare Cornelia Sandu și Daniela Golașu, elevii au înfrumusețat astăzi mai multe spații verzi din școală.

Suntem în perioada cea mai activă a muncii ce se desfășoară în ferma didactică și acum culegem roadele de peste iarnă.  În februarie, martie, aprilie la noi  a fost un volum de muncă intensă: de producere a răsadurilor iar acum am început valorificarea lor și plantarea în curtea școlii. Am plantat niște petunia, margaretă africană și am făcut o bordură de cineraria. Elevii învață tot, de când se seamănă și toate etapele succesive: de la repicat, replantat la ghiveci, ei fac totul și de acum știu ordinea firească a fiecărei lucrări. Materialul pe care îl obținem îl valorificăm mai ales în școală și restul la școlile din zonă, la primării, cine ne solicită“, ne-a spus ing. Cornelia Sandu, șef fermă didactică la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“

„Pregătim clasele de profesională, avem trei clase de profesională a IX-a, a X-a și a XI-a. După ce termină școala profesională sunt calificați în meseria de horticultor, pot practica această meserie, pot accesa fonduri europene să-și facă propria afacere și să știți că în zona noastră sunt multe ferme care ne cer forță de muncă pregătită de noi, chiar au nevoie. Forța de muncă din acest domeniu chiar este cerută pe piața muncii. Noi lucrăm exact ca într-o fermă: avem plantație de pomi,  avem seră de producere a răsadurilor, avem seră de producție, avem cultură mare, muncim efectiv cu copiii“, ne-a spus Daniela Golașu, profesor de Horticultură.

„Sunt în clasa a XI-a, mă numesc Chiru Georgiana și am plantat astăzi salvie, petunie și cineraria. Îmi place și nu mi se pare greu“, ne-a spus eleva.

De asemenea, în cadrul Săptămânii porților deschise a fost inclus și deja tradiționalul concurs „Cei mai tari boboci“.

„Este vorba de una din manifestările care au devenit tradiționale în școala noastră, „Cei mai tari boboci“, un concurs care  se desfășoară de câțiva ani în Săptămâna porților deschise și care și-a propus inițial să obișnuiască elevii din clasa a IX-a cu viața liceului nostru devenind după aceea o modalitate de a promova imaginea liceului nostru în rândul elevilor de clasa a VIII-a.

Concursul are trei probe. O probă de galerie pentru că este foarte important să vedem că e vorba de o clasă unită, o probă de teorie unde elevii trebuie să răspundă la întrebări din statutul elevului, din regulamentul de organizare a învățământului și o probă artistică unde fiecare are posibilitatea  fă prezinte ce știe să facă mai bine atât din punct de vedere al meseriei, cât și din punct de vedere artistic“, ne-a spus Ingrid Hera, consilier educativ la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea.

Pentru anul școlar 2017-2018, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ are două clase pentru cursuri la zi, respectiv Economic- 28 de locuri și Industrie alimentară-28 de locuri.

Pentru Școala Profesională sunt trei clase:

  • Mecanic auto -28 locuri
  • Horticultor 28 locuri
  • Lucrător hotelier -14 locuri
  • Bucătar -14 locuri

De asemenea, în oferta școlară a fost inclusă și o clasă de a IX-a  de Științe Sociale pentru învățământul cu frecvență redusă. Elevii care vor să-și continue pregătirea și după finalizarea liceului pot opta pentru școala postliceală pentru clasa de Tehnician activități de agroturism montan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.