Primarul Făgărașului i-a acordat titlul de cetățean de onoare al Făgărașului profesorului Alexandru Boroiu

Proiectele ştiinţifice în domeniul fizicii au fost astăzi în centrul atenţiei. Şi asta deoarece la Colegiul Naţional „Radu Negru“ s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a simpozionului naţional „Fizică – trecut şi viitor“. În cadrul evenimentului, primarul Făgărașului i-a acordat titlul  de cetățean de onoare al municipiului Făgăraș, profesorului universitar dr. ing. Alexandru Boroiu. Acesta este cel care a demonstrat, pe baza cercetărilor ştiinţifice şi măsurătorilor, că centrul ţării trece prin municipiu Făgăraș, fiind localizat mai exact în zona sudică a Făgăraşului.

Simpozionul  național „Fizica- trecut și viitor“ adună de la an la an tot mai mulți participanți la Făgăraș. Astăzi, la Colegiul Național „Radu Negru“ are loc cea de-a VIII-a ediție și se desfășoară pe două secțiuni: profesori și elevi. Sunt 65 de profesori participanți din 10 județe ale țării, dar și din București și 49 de copii de la școlile din județul Brașov. În cadrul evenimentului a fost prezent și prof. univ. dr. ing. Alexandru Boroiu. Acesta este cel care a demonstrat, pe baza cercetărilor ştiinţifice şi măsurătorilor, că centrul ţării trece prin municipiu, fiind localizat mai exact în zona sudică a Făgăraşului, în perimetrul din zona UPRUC. La propunerea consilierului local prof. Ion Bogdan, prof. Alexandru Boroiu a fost desemnat anul trecut, cetățean de onoare al municipiului Făgăraș. În cadrul simpozionului de astăzi, primarul Făgărașului Gheorghe Sucaciu i-a înmânat această distincție precizând că administrația locală are în plan realizarea unui parc natural în forma României, dar cu elemente tradiționale din toate zonele țării. În centrul parcului o să fie Municipiul Făgăraș.

Alexandru Boroiu  este prodecan al Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie din cadrul Universităţii de Stat din Piteşti. Acesta este autorul a 29 de cărţi şi manuale universitare, precum şi a peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate. Cercetările care au demonstrat că centrul ţării nu se află la Dealu Frumos ci la Făgăraş au fost întreprinse de acesta după 2007, când se afirma că “odată cu intrarea României şi Bulgariei în UE, centrul geografic al Uniunii Europene s-a mutat cu 120 km în direcţia E, S-E”, şi când a observat că nu se făcuse vreodată un studiu ştiinţific care să ateste unde se află centru ţării noastre. Cercetările s-au întins pe durata a aproape 3 ani, până în 2010. Încă de la acea dată prof. univ. a realizat mai multe lucrări de specialitate în care a evidenţiat modificarea constatată şi a promovat ideea ca “Municipiul Făgăraş – Centrul Geografic al României” să devină un brand care să trezească interesul turiştilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.