Mihai Teacă, din nou pe podium

foto: facebook

Mihai Teacă, băiatul din Făgăraş talentat la muzică s-a remarcat încă de mic copil. A crescut cu muzica, pentru că tatăl său a cântat într-o formaţie. El asta a vrut să facă şi, în loc să meargă la joacă, aşa cum făceau alţi copii de pe stradă, studia clarinetul şi pianul. Acasă nu avea pian, aşa că mergea la Biserica Evanghelică, unde doamna Cristianne Neubert îl lăsa să cânte ore întregi.

Mihai a crescut, are acum 17 ani şi este elev la Liceul de Muzică din Braşov. Recent a câştigat două locuri întâi: primul, cu 100 de puncte, la Concursul Internaţional „Craiova Piano“  de la Craiova, care s-a desfăşurat în perioda 31 martie – 2 aprilie. Cel de-al doilea, un premiu întâi la etapa naţională de interpretare vocală, instrumentală şi studii teoretice muzicale pentru clasele IX-XII desfăşurată între 27 şi 30 aprilie la Timişoara.

„Am participat la o competiție internațională care se numește „Craiova Piano“ unde am reușit să obțin premiul întâi. Pentru mine această competiție a însemnat un lucru extrem de important fiind una din cele mai mari din țară. După aceea am participat la Olimpiada Națională de Muzică, un concurs cu o tradiție de zeci de ani, un concurs extraordinar de important la noi în țară pe care îmi doream să-l câștig de mult timp și am muncit foarte mult pentru a reuși să obțin locul întâi“, ne-a spus Mihai Teacă, elev la Liceul de Muzică din Brașov.

Mihai face naveta de ani buni ca să obţină această performanţă. Cheltuie 400 de lei pe lună pe călătoriile cu autobuzul până la Braşov. Chiar dacă ajunge seara târziu acasă, nimic nu-l împiedică să studieze la pian, compoziţiile unor muzicieni celebri.

„De luni până duminică muncesc, dar mai ales în weekend pentru că atunci am mai mult timp. Programul meu de lucru e de 4-5 ore zilnic. Studiez piesele pe care urmează să le cânt la competițiile la care particip. Pe lângă pian, sunt tenor și clarinetist și am început să cânt cu vocea cu destul de mult timp să mă apuc de pian. Până acum m-au susținut părinții destul de mult“, ne-a mai spus Mihai Teacă.

Tânărul pasionat de muzică trăieşte destul de modest. Mama este coafeză, iar tatăl nu are un loc de muncă. Familia îl susţine aşa cum poate, dar nu are suficienţi bani pentru ca Mihai să poată susţine concerte în străinătate, acolo unde ar putea fi remarcat. Se apropie un festival de marcă în muzică la Milano, iar Mihai ar putea face senzaţia acolo. Dar nu are 1.000 de euro, atât cât ar costa deplasarea. Oricum, pe viitor vrea să plece peste hotare la studii. Şi speră, că talentul său îl va ajuta să obţină o bursă. Din nefericire, mulţi tineri talentaţi sunt dezamăgiţi de faptul că, în România cultura stă pe un plan secund, iar talentele nu sunt sprijinite şi promovate aşa cum ar trebui. Mihai Teacă este oarecum mulţumit: a fost premiat la concursuri naţionale şi a reuşit cu talentul său să impresioneze mereu atât publicul, cât şi juriul. Visul său – este să cucerească toate scenele lumii.

(Roxana Palade)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.