Hramul Bisericii Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din Lisa

 

A fost sărbătoare ieri pentru localnicii din Lisa. Biserica mică poartă hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, astfel că oamenii s-au adunat cu mic cu mare pentru a sărbători așa cum se cuvine hramul locașului de cult.

Duminică, 23 aprilie, credincioșii ortodocși din satul Lisa s-au adunat sub cupola de har a prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, hramul bisericii mici.

Sărbătoarea ocrotitorului a început din ajun cu Slujba Privegherii și a continuat duminică cu Slujba Acatistului, Sfințirea apei, Sfânta Liturghie, pomenirea celor adormiți și procesiunea în jurul bisericii. Și, ca un eveniment inedit pentru comunitatea din Lisa, după ”festinul” liturgic, toți credincioșii au luat parte la agapa frățească organizată la căminul cultural.

„Acest ospăț în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, deși o noutate pentru noi lisenii, rezonează cu practica de veacuri a Bisericii și cu acea caracteristică umană de pretutindeni și din totdeauna de a aduna comunitatea în jurul unei mese la evenimentele marcante din viața ei.

Într-un timp în care intrigile și dușmăniile se construiesc cu atâta ușurătate, exercițiul cordialității cu Sfinții devine necesar și salvator. Sfântul purtător de biruință Gheorghe ne este drag nouă lisenilor pentru că mereu sare în ajutorul celor simpli, îndurerați, neajutorați. A luat apărarea văduvei nedreptățite făcând să plutească coloana de marmură pe mare, a înviat boul unui țăran, pe copilașul care era învins în toate jocurile l-a făcut biruitor… Minunile lui mijlocind mereu întâlnirea omului cu Dumnezeu. De aceea nu încetăm a-l prăznui în fiecare an și a-i purta numele dându-l mai departe copiilor noștri. “ ne-a spus preotul paroh, Dudan Sergiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.