„O lume demult apusă“, la Muzeul Țării Făgărașului

Iubitorii de arheologie, dar și de artă fotografică sunt invitați la Muzeul Țării Făgărașului pentru a vizita două expoziții impresionante și de o valoare istorică incontestabilă. Instituția de cultură din orașul nostru este gazda expozițiilor intitulate „Aspecte ale civilizațiilor bronzului și fierului în spațiul intracarpatic“ și „Fortificații Medievale din Transilvania“, expoziții care au avut vernisajul astăzi.

Expoziția „Fortificații medievale din Transilvania“ în colecția Emil Fischer II, organizată de Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Istorie din Sibiu, la Muzeul Țării Făgărașului, își propune să valorifice valoroasa colecție ce a aparținut fraților Fischer. Expoziția aduce în fața vizitatorilor o lume de mult apusă.

„Astăzi avem un dublu vernisaj. Este vorba despre vernisajul expoziției „Civilizația fierului și bronzului în spațiul intracarpatic“ și cea de-a doua „Fortificații medievale din Transilvania“ în colecția Emil Fischer, ambele expoziții sunt organizate în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, muzeu cu care noi am colaborat și în anii trecuți, organizând expoziții interesante prin patrimoniul pe care îl deține muzeul“, ne-a spus Elena Băjenaru, directorul Muzeului „Valer Literat“

 

„Ne bucurăm că ne aflăm în acest loc foarte frumos, într-o zi din Săptămâna Luminată, dar cam înghețată, însă în schimb ne bucurăm de căldura gazdelor noastre. Această expoziție a fost organizată de Muzeul de Istorie din Sibiu și își propune să valorifice sub această formă, pe lângă volumele fotografice publicate „Brașovul de altădată“, „Reședințe ale Casei Regale de România“, „Sibiul de altădată“, „Lumea satului interbelic“, „Port popular de la nord și sud de Carpați“, să valorifice colecția de clișee pe sticlă ce a aparținut fraților Fischer care au activat la Sibiu timp de zeci de ani. Fotografiile expuse prezintă o lume demult apusă, respectiv mijloace de apărare ridicate de oameni, contra altor semeni care le doreau avutul și chiar viața cum s-a întâmplat foarte des. Așa au apărut fortificațiile, respectiv cetățile începând cu secolul al XIV-lea, cu precădere în secolul următor. Fortificațiile au necesitat o permanentă întreținere, modificare sau refacere, au reprezentat un obstacol în calea dușmanului, dar și un adăpost care le permitea cetățenilor să-și ducă în siguranță viața de zi cu zi. Expoziția aceasta continuă prezentarea expoziției care a fost organizată anul trecut și în expoziția  de față și-au găsit locul cetățile Alba Iulia, Mediaș, Sibiu, Sighișoara, precum și castelul Bran și castelul Corvinilor din Hunedoara care au fost ridicate inițial ca cetăți de apărare și au fost transformate ulterior în castele, rolul militar trecând pe locul doi. În încheiere aș vrea să mulțumesc colegilor de la Muzeul din Făgăraș pentru colaborare“, ne-a spus Nicușor Dănuț Ivănuș, cercetător științific la Muzeul Brukenthal.

Expozițiile vor fi deschise până la 1 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.