Spitalul, luat cu asalt de făgărășeni

Spitalul din Făgăraș a fost luat cu asalt de către făgărășenii care au mâncat sau au băut prea mult de sărbători. Nu au lipsit nici cei cu răni din agresiuni sau cei bolnavi cronici. Aproximativ 200 de bolnavi s-au prezentat la Compartimentul Primiri Urgențe din cadrul spitalului începând din Sâmbăta Mare și până în a treia zi de Paște.

În ciuda recomandărilor medicilor, făgărășenii au sărbătorit așa cum se cuvine Paștele: cu mese îmbelșugate cu mâncare și băutură peste măsură. Însă pentru unii, excesul de mâncare și bătură i-a trimis direct pe patul de spital. Holurile spitalului au fost pline de pacienți, majoritatea cu probleme digestive sau abuz de alcool.

„Aș vrea să precizez în primul rând că numărul de solicitări în perioada sărbătorilor de Paște la CPU Făgăraș a fost foarte mare. S-a prezentat un număr de aproximativ 200 de pacienți începând cu Sâmbăta Mare până în a treia zi de Paști. Majoritatea cazurilor au fost legate de afecțiuni digestive: dispepsii acute, indigestii alimentare, chiar enterocolite,  sindroame diareice. Pe de altă parte au fost pacienți cu hepatite toxice, cornice acutizate în urma consumului de alcool. De asemenea au fost numeroase cazuri de traumatisme de membre, o parte din ele cu internări. Au mai fost agresiuni, plăgi, chiar prin mușcături de animale, colici renale, ocluzii intestinale, cardiaci, chiar infarct miocardic, boli respiratorii și răceli obișnuite, diabet zaharat, accidente vasculare.“, ne-a spus dr. Delia Dragoș, medic CPU Făgăraș.

În aceste condiții, personalul medical a fost de multe ori depășit de numărul de solicitări.

„Personalul a fost de multe ori depășit de numărul de solicitări și de gravitatea cazurilor în sensul că este nevoie de mai mulți medici, de mai multe asistente, de mai multe infirmiere pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții mai bune, mai normale, mai eficiente și calitatea actului medical să fie mai ridicată. Au fost cazuri pe care le-am trimis la Brașov: neurologice, cardiace, un caz a fost trimis cu un elicopter și la Târgu Mureș. Sunt cazuri grave pentru că CPU Făgăraș este singura unitate de urgență pe toată Țara Făgărașului, pe tot bazinul Oltului până la Țara Bârsei unde intră UPU Brașov și până la partea de UPU Sibiu, tot ce înseamnă oraș, sat din Țara Făgărașului ca și prezentări, vin aici și asta în condițiile în care cabinetele medicilor de familie în perioada sărbătorilor sunt închise conform legilor actuale și centrele de permanență, cele care mai funcționează, trimit tot către noi. În prezent, sunt patru medici dintre care un medic este pensionar, o doctoriță este plecată la un curs, au mai rămas practic doi medici care sunt în activitate și sunt opt asistente ceea ce e foarte puțin. În mod normal ar trebui măcar 10 asistente. Și infirmieri sunt insuficienți, sunt în număr de opt“, ne-a mai spus dr. Delia Dragoș, medic primar CPU Făgăraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.