Șinca Nouă a fost în sărbătoare cu ocazia obiceiului „Roata în flăcări“ Foto-video

Lăsatul secului pentru Postul Mare este anunţat în mod deosebit la Șinca Nouă. Toată suflarea participă la obiceiul „Roata în flăcări“, prin care fetele ajunse la vâsta maturităţii şi care au rămas nemăritate sunt ironizate. Această tradiţie, veche de secole, a reînviat la Şinca Nouă în urmă cu 17 ani, după ce în perioada comunistă a fost interzisă.

Satul Şinca Nouă a fost sâmbătă seara în sărbătoare. Îmbrăcaţi în costumele tradiţionale, oamenii au participat în număr foarte mare la obiceiul „Roata în flăcări“.

Ceremonia a început la lăsarea întunericului când un alai de tineri a plecat la o gazdă pentru a pregăti roţile.

 

Roţile din lemn au fost umplute cu paie. Apoi, tinerii însoţiti de zeci de săteni au urcat pe două dealuri. De acolo, cetele de feciori au strigat peste sat numele tuturor fetelor rămase nemăritate și au aruncat roțile cu foc.

Zeci de săteni de la cei mai mici la cei mai mari îmbrăcați bineînțeles în costumele tradiționale au ţinut să ia parte la acest obicei.

„Participăm la tradiționalul eveniment anual la lăsatul postului, Roata de foc. Acest obicei l-am refăcut în anul 2000 și de atunci se face în fiecare an. Sunt bucuros că foarte mulți tineri se îmbracă cu ocazia aceasta în costumul românesc, joacă dansurile tradiționale și ducem tradiția mai departe. Noi ne adunăm la Școala Generală și apoi venim în alai cu cai, cu călăreți până la o gazdă. Anul acesta gazda este la un fecior, la domnul viceprimar și aici se joacă , se leagă roțile cu paie și când se întunecă urcăm pe dealuri și dăm drumul  roților cu foc și se strigă pentru fetele care nu s-au măritat“, ne-a spus primarul comunei Șinca Nouă, Dumitru Flucuș.

Este un obicei vechi, foarte frumos. În acest sat erau foarte multe șezători și se dădea roata la tate șezătorile. În Valea lui Crai erau cele mai multe fete și noi ne cam păruiam când veneau băieții de aici de la Flucușești sus la Itești pentru că noi aveam fetele cele mai frumoase. Acesta este un obicei vechi pe care comuniștii l-au interzis. Obiceiul e vechi, eu așa m-am trezit  cu acest obicei și am 80 de ani și mă bucur că încă se face “, a spus Gheorghe Scurtu.

„Este un lucru foarte bun că s-a revigorat acest obicei, sigur un pic schimbat față de trecut când era un portret moralizator pentru societate și pentru comunitate, dar acum s-a revigorat de câțiva ani și e un prilej minunat de a ne aduna împreună și de a petrece o seară minunată, tineretul și cei mai în vârstă. Am văzut multă lume îmbrăcată în costume populare și este un prilej bun ca să fim împreună și să petrecem acum înainte de post“, ne-a spus pr. Sorin Suciu, paroh la Șinca Nouă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.