Păşunatul comunal din Beclean, împărțit crescătorilor de animale din comună

Crescătorii de animale din comuna Beclean  au exclusivitate la închirierea pășunatului comunal. Dacă până acum, sătenii se plângeau de faptul că izlazul îl folosesc și alți crescători de animale din alte părți, acum una din condițiile impuse celor care vor să participe la licitația pentru pășunat este să fie localnici din comună. Această informație, dar și altele le-au putut afla crescătorii de animale din localităţile Beclean şi Boholţ care au participat la dezbateri publice, organizate de primar, în amândouă satele tocmai pentru ca fermierii să aibă acces egal pe păşuni, cu animalele pe care le cresc, și  mai mult, să cunoască în amănunt care sunt condiţiile impuse de lege.

Pentru ca oamenii să nu mai piardă subvențiile de la APIA, iar Primăria, bani la bugetul local, actualii edili le-au expus fermierilor cerinţele ce se impun.

„În cursul săptămânii trecute, am făcut dezbateri publice vizând pășunatul comunal în vederea închirierii lui. Într-o zi am făcut dezbatere la Boholț, iar în altă zi la Beclean. Am făcut aceste dezbateri publice pentru a-i informa pe cetățeni să-și înscrie  animalele în Registrul Național de Exploatații, să declare animalele la medicul veterinar, încât să avem o evidență clară și să punem în lumină și să fim imparțiali, corecți cu  cetățenii noștri și nu cu cetățeni din altă parte pentru că o clauză în caietul de sarcini va fi aceasta: ca cei care participă la licitație să fie mai vechi în comuna Beclean, să fie buni platnici, să-și fi întreținut pășunatele“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Timp de trei ani, susţine actuala conducere a Primăriei, s-au comis nedreptăţi privind păşunatul din Beclean. Aici au venit cu animale fermieri din alte părţi, în timp ce beclerenii au fost nevoiţi să-şi ducă la păşunat oile sau vitele în zone îndepărtate de sat. Mai mult, o parte din pășunat nu a fost închiriat și astfel localnicii, dar și Primăria au pierdut o sumă importantă de bani, bani veniți din subvenții, respectiv din taxa de închiriere.

„Erau nemulțumiți oamenii la Beclean și la Boholț pentru că sunt beneficiari ai contractelor, crescători de animale care nu sunt din comuna Beclean, care nu au adresă și exploatația pe comuna Beclean. Acum, acei oameni nu vor mai putea participa la licitație. La fel și cei rău platnici, iar acestea sunt niște clauze prevăzute de lege și de bun simț. Toate aceste pentru a-i proteja pe crescătorii din comună. Mai mult, la Beclean timp de trei ani de zile nu au fost contracte încheiate de fosta conducere a primăriei prejudiciindu-se astfel comuna cu sume importante de bani și comform legii și asta intenționăm în continuare să închiriem pășunatul comunal al Becleanului. Cel de la Boholț pentru boholțeni, cel de la Beclean pentru beclereni, țin personal foarte mult la crescătorii de animale din comuna noastră“, a mai adăugat Claudiu Motrescu.

La Beclean păşunea comunală aflată pe Dealul Morii se întinde pe o suprafaţă de 52, 63 hectare, iar la Boholț pe o suprafață de 140,09 hectare în zonele denumite Dealul Brăilei, Pădurea Groasă și Fâșia Gaza.  Suficientă susţin  reprezentanții primăriei doar pentru sătenii de aici să-şi pască animalele aproape de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.