De peste patru decenii, în slujba făgărășenilor. VIDEO

 

Alături de alte categorii profesionale, pompierii sunt considerați eroii noștri. Ei sunt cei care ne salvează viețile, casele, bunurile și chiar animalele. Ori de câte ori este un incendiu, accident, inundații, vânt puternic, pompierii sunt mereu la datorie. Numai că, de multe ori echipamentele pe care le folosesc nu sunt din cele mai performante sau în cazul nostru sunt vechi de peste patru decenii.

Astfel, din şase autospeciale pentru intervenţii la înălţime pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Braşov le are în dotare, doar două sunt funcţionale, cele de la Detaşamentul 2 Braşov şi Detaşamentul Făgăraş, ambele însă foarte vechi. La Făgăraș, singura autospecială pentru intervenții la înălțime a ajuns în orașul nostru în urmă cu 42 de ani, mai exact la 1 august 1975.

„Este o autospecială de lucru și salvare la înălțime, la un unchi de 67 de grade, înălțimea maximă la care putem acționa sprijinită este de 27 de metri. Este adusă la Făgăraș la 1 august 1975, este de producție rusească, pe autoșasiu Zil, cu motor Zil 131 6×6. Din fericire pot să afirm că nu am avut mari probleme cu ea din punct de vedere al motorului, cauciucurile sunt originale, nici pe partea aceasta nu am avut probleme, autospeciala funcționează bine, dar din păcate consumă cam multă benzină, aproape 55-60 l/100 km. Este foarte simplu de întreținut, nefiind un motor complicat, dar având în vedere că este veche câteodată ne mai dă și de furcă, dar ne descurcăm. De schimbat, dorim să o schimbăm, însă noi facem revizia anuală și din punct de vedere al întinderii cablului care asigură întinderea și strângerea pachetului de scări, și având în vedere vechimea ei, se prezintă foarte bine din acest punct de vedere“, ne-a declarat lct. col. Dorin Moldovan, comandantul Detașamentului de Pompieri Făgăraș.

Autospeciala este scoasă din garaj doar atunci când sunt intervenții la înălțime. Anul trecut, de exemplu a fost folosită pentru trei intervenții.

„În general participăm cu această autospecială pentru salvarea persoanelor la înălțime, precum și pentru stingerea incendiilor la înălțime. Anul trecut am intervenit la 3 intervenții cu ea mai deosebite, una pentru salvarea unei pisici dintr-un pom, alta la salvarea unei păsări din pom, iar alta la  stingerea unui incendiu la o casă cu etaj și mansardă“, a mai spus lct. col Dorin Moldovan.

Parcul auto al Detașamentului de Pompieri numără 7 autospeciale, 6 din acestea fiind vechi de peste 30 de ani. Una singură este nouă și a ajuns la Făgăraș în urmă cu trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *