Luptătorii rezistenței anticomuniste, comemorați în 9 martie

Ziua de 9 martie este una dedicată comemorării deţinuţilor politic anti-comunişti.  Și în acest an, la monumentul rezistenței anticomuniste din Țara Făgărașului, aflat la intrarea în Cetatea Făgăraş, va avea loc slujba anuală de comemorare a celor morți în timpul represiunii politice.

Făgărășenii sunt invitați să ia parte la slujba organizată în 9 martie, de la ora 12.30, la monumentul rezistenței anticomuniste din Țara Făgărașului, aflat la intrarea în Cetatea Făgărașului. Începând cu anul 2012, printr-o lege adoptată în Parlamentul României, ziua de 9 martie este dedicată deţinuţilor politic anti-comunişti.

Deţinuţilor politici anti-comunişti din perioada 1945-1989 le datorăm drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm astăzi. Graţie curajului de a-şi susţine ideile şi a verticalităţii cu care deţinuţii politic şi-au apărat principiile în ciuda persecuţiilor la care au fost supuşi, românii se pot bucura astăzi de drepturi care în urmă cu jumătate de secol păreau imposibil de obţinut.

Nu trebuie să uităm că, în timpul perioadei comuniste, în România au existat 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă forţată pentru deţinuţii politic. Aproximativ 800.000 de persoane au murit în timpul regimului comunist, din cei peste 3 milioane de deţinuţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.