Un singur protestatar, la discuții cu liderii locali PSD

 

În urma unor mesaje afișate  la Făgăraș, din timpul protestelor, deputatul făgărășean Mihai Popa i-a invitat vineri, 10 februarie, pe protestatari la sediul PSD pentru a purta discuții cu privire la nemulțumirile care i-au scos în stradă. Un singur făgărășean s-a prezentat la întâlnire. Timp de aproape două ore, liderii făgărășeni ai Partidului Social Democrat au răspuns argumentat la întrebările referitoare la Ordonanța 13, dar și la mai multe probleme care macină Făgărașul.

Vineri, 10 februarie a fost prima întâlnire în cadrul Biroului Parlamentar din strada Doamna Stanca a deputatului Mihai Popa cu făgărășenii. Însă, la întâlnirea propusă pentru dialog cu făgărășenii ieșiți în stradă s-a prezentat doar un singur protestatar: Adrian Vegheș.

„Datorită chemării de pe facebook, am venit și vreau să explic rolul manifestației noastre de la Făgăraș. Cred că a fost înțeleasă bine în Făgăraș, în ciuda faptului că unii spun că a fost îndreptată împotriva administrației locale, împotriva PSD-ului. În primul rând a pornit de la aceste ordonanțe și modul în care au fost introduse, pe ascuns. Asta cred că i-a scos pe oameni în stradă, asta i-a făcut să asocieze imaginea PSD-ului indiferent de unde, cu aceste ordonanțe. Și de aici au pornit și unele lozinci de la manfestație, fiecare și-a exprimat părerea cum a crezut de cuviință. Ce aș avea eu personal, nu vreau să mă autointitulez că sunt un reprezentant al grupului de manifestanți și nici a făgărășenilor, dar m-am implicat, nu sunt politic, nu am niște afinități, ci vreau să punctez câteva chestii. E clar că politicul are un rol important pentru Făgăraș, iar dumneavoastră puteți să atrageți niște fonduri pentru Făgăraș, asta vor să vadă făgărășenii în viitor, dar vor să fie informați despre acest lucru. Poate că în administrație trebuie uitat politicul și să reușească doar ideile constructive“, a spus Adrian Vegheș.

Pe lângă discuția privind protestul și scopul manifestației de la Făgăraș, făgărășeanul prezent la dialog, a punctat câteva din problemele stringente ale Făgărașului, cerând implicarea tuturor partidelor și factorilor de decizie pentru rezolvarea lor.

„Despre fondurile aceste de la PNDL, vrem să știm dacă au intrat sau nu au intrat în trezoreria Făgărașului. Avem speranța că vom avea niște lucrări în oraș? Apoi era o remarcă a dumneavoastră că peste 4 ani, Făgărașul va fi de nerecunoscut. Să dea Domnul să fie așa pentru că promisiunile acestea atrag niște consecințe. Știm că avem o problemă cu gestiunea deșeurilor, știu că PSD-ul are în program 527 de milioane de euro, în care noi ne-am încadra. Ce vă roagă făgărășenii? Să fiți interesați de această problemă. Poate reușim să avem și o groapă ecologică, să fim un oraș serios. Referitor la Microregiunea de care se tot vorbește în Făgăraș, aveți un mandat destul de greu și sper că reușiți măcar să inițiați acest proiect pilot. Mai era un punct cu ocolitoarea asta a Făgărașului“au fost câteva din întrebările și doleanțele făgărășeanului prezent la întâlnire.

La fiecare întrebare, deputatul Mihai Popa a răspuns punctual, aducând argumente.

„E bine ca societatea civilă să se organizeze, e bine ca societatea civilă să aibă lideri de genul lui Adrian și vreau să te felicit pentru inițiativă pentru că într-adevăr este un act de curaj să te prezinți la sediul nostru, dar aici este Biroul Parlamentar și are de acum și această conotație, chiar vream să transmit că astăzi este prima zi când îl utilizez și e un act de curaj și cred că mai mult ar trebui să facă făgărășenii în acest sens. Și cred că toți românii ar trebui să-și exprime părerile în cadrul democratic. Referitor la manifestările din stradă este absolut democratic și corect ca orice cetățean să se poată exprima. Dreptul la protest este un drept legal, este recunoscut și de legislația europeană și de legislația românească“, a spus deputatul Mihai Popa.

Bineînțeles că prima discuție a fost despre Ordonanța cu numărul 13, ordonanță care a scos oamenii în stradă, inclusiv la Făgăraș.

„Ordonanțele de urgență pe care Guvernul le-a promovat din punct de vedere al Partidului Social Democrat într-un nod nefericit prin ministrul Iordache, total neprofesionist, cu o lipsă totală de comunicare, iar efectele s-au văzut. Aceasta este problema de formă și noi suntem de acord cu această problemă și ca urmare domnul ministru Iordache a demisionat. Problema de fond vreau să atrag atenția sună și este următoarea. În noiembrie 2015, ca urmare a unei excepții de neconstituționalitate, a fost admisă excepția de neconstituționalitate cu privire la neconstituționalitatea articolului 297 cod penal, referitor la abuzul în serviciu. Ce înseamnă acest lucru? Curtea  Constituțională este instanța suverană vizavi de punerea în  acord a dispozițiilor generale cu legea supremă a țării, cu Constituția României, și aici discutăm  despre o decizie din 2015. O decizie din 2015 care a declarat neconstituțional articolul vizavi de abuzul în serviciu, cu îndrumările de remediere a situației. Fără să fac acum foarte multă teorie o să vă indic decizia 405 a Curții Constituționale în care se spune că trebuie remediate anumite aspecte legate de latura obiectivă a infracțiunii de abuz de serviciu, infracțiune care are o conotație mult prea generală, lasă la interpretarea oricărui organ de anchetă sub aspectul laturii obiective, elementul de care se face vinovat funcționarul public. Și ceea ce spune aici: abuzul de serviciu este o infracțiune de drept comun, o infracțiune prevăzută de codul penal, nu este o infracțiune de corupție, este infracțiunea pe care funcționarii publici o pot săvârși potrivit actualului cod penal prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu. Termenul este extrem de larg iar legea penală trebuie să fie de strict interpretată și într-un stat de drept trebuie să respectăm într-un totul legea, dar în principal principiile prevăzute în Constituția României, principii care apără drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului, principii care sunt sfinte. Acesta este ideea de bază, nu vreau să apăr această ordonanță dar este clar, dacă trăim într-un stat de drept noi trebuie să luăm măsuri extrem de rapid și sunt convins că Parlamentul și Președintele României care cunosc aceste lucruri vor acționa din acest moment în această direcție, discutând despre abuzul de serviciu“, a mai adăugat Mihai Popa.

Discuțiile s-au întins aproape două ore, bineînțeles atingându-se cele mai importante nemulțumiri cu privire la Ordonanța 13. În plus, s-au purtat discuții și despre problemele Făgărașului și de felul cum se vor putea implica parlamentarii din zona noastră pentru o Țară a Făgărașului mai prosperă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.