„Sunt copii care vin și cu talentul „la pachet“, dar sunt copii care au în spate foarte multă muncă“

Cu siguranță multe sporturi sunt potrivite și recomandate pentru copii. Asta pentru că îi ajută să se dezvolte fizic, dar și să-și descopere anumite aptitudini, iar unii ajung chiar să facă performanță. Dansul se numără printre activitățile alese de părinți pentru copiii lor, iar dansul sportiv ocupă un loc aparte atât pentru dezvoltarea motrică intensă pe care o presupune, cât și pentru necesitatea de a dansa mai târziu, în societate. Dansul sportiv nu vizează doar stăpânirea unor pași de dans, ci și formarea unei atitudini, cultivarea unor reguli de etichetă în societate și căpătarea unei eleganțe aparte. Dansul sportiv este potrivit deopotrivă pentru fete și băieți, chiar și pentru părinți. În interviul următor, redactorii ziarului Făgărașul Tău au stat de vorbă cu antrenoarea Clubului Imperial Făgăraș, Elena Lăcătuși, club de dans sportiv din orașul nostru.

 

În primul rând vreau să vă prezentați. Deși clubul, dar și dumneavoastră sunteți destul de cunoscuți, aș vrea să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră!

Mă numesc Elena Lăcătuși și mă ocup de Clubul de dans sportiv „Imperial“ Făgăraș.

Cum ați ajuns la Făgăraș? Știm că nu sunteți de aici.

Da, nu sunt, sunt din Iași și am venit datorită serviciului soțului, lucrează la sora mea la companie și așa am ajuns în zonă, în urmă cu 11 ani. Clubul de la Făgăraș l-am înființat în 2014.

Cum ați ajuns antrenoare? Ați fost și dvs. sportivă?

De la vârsta de 18 ani am început, nu am participat în concursuri, ci doar ca antrenor. M-am perfecționat, am făcut cursuri, am lucrat la un club din Iași. În total am peste 20 de ani, anul trecut am împlinit 20 de ani de dans sportiv.

La Clubul din Iași am avut și succes, trei perechi bune, din care o pereche a fost doi ani la rând vicecampioană națională și în următorul an, campioană națională la categoria de vârstă 14-15 ani.

Primul club a fost la Iași. Cum se numea?

Nikons, este clubul de dans al fratelui meu. M-a atras în primul rând plăcerea de a lucra cu copiii și de aici am mers pe drumul acesta.

Ați venit la Făgăraș și ați înființat Clubul „Imperial“ Făgăraș. Cum a fost la început?

La început nu prea se știa în Făgăraș de dans sportiv, a fost puțin greu, dar cu timpul, toate s-au așezat. Am început la Școala Generală nr.1, în sala de sport, după care la Casa de Cultură, la Cercul Militar, dar sălile erau micuțe și trebuia ceva mai mare pentru că sportivii se pregăteau deja de concurs.

Câți copii aveți în club și vârste au?

Cel mai mic are 4 ani și 6 luni, iar cel mai mare 15 ani. În momentul de față, înscriși în club sunt 44 de copii, frecventează antrenamentele zilnic 37.

Ați reușit să obțineți și performanțe cu copiii!

Da, sunt copii talentați, avem în club și o pereche de vicecampioni la clasa H.  În dansul sportiv se începe de la debutanți, prima categorie începători, după care următoarea categorie precompetițional, după clase începând cu cea Hobby.

Ce dansuri învață copiii?

Primul  dans cu care participă și în concurs este cha-cha, după care vals lent, jive, acestea sunt trei dansuri pe care trebuie să le știi obligatoriu când mergi în concurs, după caretrecem la samba, vals vienez. Sunt 10 stiluri de dans incluse în numele de dans sportiv și sunt împărțite în dans standard și aici enumerăm: vals lent, vals vienez, quickstep, tango sportiv, slow fox;

Dansuri latino-americane: cha-cha, samba, jive, rumba si paso doble.

Astăzi îi pregătiți pe micuții de la grupa de începători. Este greu cu ei?

Este foarte distractiv, au o energie debordantă, trebuie să le fac față.

Ce îi trebuie unui dansator ca să facă performanță?

În primul rând trebuie susținut de către părinți pentru că este un sport costisitor financiar. Ei își achiziționează ținuta, sau dacă găsim sponsori, cu ajutorul lor. Dar de obicei, părinții sunt cei care ajută copiii. Nu trebuie să lipsească de la orele de antrenament, doar așa se ajunge la performanță. Desigur, e nevoie și de talent. Sunt copii care vin și cu talentul „la pachet“, dar sunt copii care au în spate foarte multă muncă.

Vă pregătiți în aceste momente de vreo competiție?

Nu, acum ne pregătim de cantonament. Săptămâna aceasta, din 6 până în 10 februarie, ne aflăm într-un cantonament, susținut de o pereche de la Chișinău și facem condiție fizică cu un profesor de sport, după care încep cursurile.

Ați reușit anul trecut să organizați o competiție și la Făgăraș.

Da, a fost foarte greu, dar nu imposibil. S-a concretizat destul de frumos. Au fost și din Republica Moldova perechi, arbitri internaționali. Au venit sportivi din 22 de localități. Știu că nu a mai fost organizată o asemenea competiție în Făgăraș.

Veți mai organiza o astfel de competiție, încercați să faceți o tradiție din această competiție?

Anul viitor vom mai organiza, anul acesta nu. Noi suntem în cadrul asociației cu Imperial Iași și Imperial Buzău și avem dreptul să organizăm doar două cluburi în numele Imperial, în anul respectiv și cum suntem trei, au și ceilalți prioritate. Anul acesta se va organiza la Iași și la Buzău. La Făgăraș doar anul viitor.

Vreau să adresați câteva cuvinte de încheiere cititorilor noștri!

Așteptăm copiii să se înscrie la Imperial, este un sport foarte frumos nu numai pentru fetițe, ci și pentru băieței. Îi ajută foarte mult să se dezvolte, dar învață și spiritul de echipă. E foarte important pentru copii acest lucru.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *