Astăzi „Fuga lolelor“, un spectacol inedit în zona noastră

Încă de la primele ore ale dimineții lolele au împânzit satul Cincu. O tradiție a sașilor a reînviat în această localitate, iar cei prezenți au avut parte de un spectacol deosebit.

Prima oprire a lolelor a fost în fața Primăriei din Cincu, unde cei prezenți au ascultat timp de mai bine de o oră programul prin care au fost ironizați atât aleșii comunei, cât și oamenii din sat.

Obiceiul lolelor se practică în perioada ce precede postul Paştelui şi este strâns legat de activitatea breslelor de sași de odinioară, spun specialiștii. Un grup de sași din Cincu a vrut să revigoreze obiceiul fugii lolelor. La acest obicei au participat zeci de sași din Germania, dar și zeci de oameni din Cincu.

 „O întrunire după 25 de ani de întrerupere și vream să reînvie acest obicei și să fie ce a fost odată chiar dacă sași nu mai sunt, pentru cei care sunt întru amintirea acestui obicei  este foarte frumos că s-a reluat. Au reușit să se mobilizeze vreo 50 de persoane îmbrăcate în lole și să facă programul așa cum se făcea odată, cu ani în urmă. După amiază la ora 16.00 vin și din Agnita, în jur de 180 de persoane cu 50 de persoane din Germania și care fac aceeași manifestare cu programul dânșilor, cu obiceiurile lor“, ne-a spus primarul comunei Cincu, Aurel Suciu.

În trecut, localnicii de origine germană, membri ai breslelor, îmbrăcau diferite costume şi făceau larmă cu ajutorul unor bice şi talăngi. Aceste personaje mascate erau cunoscute sub numele de lole şi erau menite să protejeze ritualul de înmânare a lăzii şi alaiul de spiritele rele prin zgomot.

„Ziua de astăzi îmi aduce foarte multă bucurie, îmi aduc aminte de copilărie, în perioada aceea se adunau în jur de 200 de lole, anul acesta  sunt doar 50, dar este un început destul de bun. La anul sper să fie mai multe lole și lolele acestea au rolul de a alunga spiritele rele ale iernii“, ne-a declarat prof.Radu Șodolescu.

De la ora 16.00 lolele vor împânzi din nou satul. Sute de lole din Agnita vor ajunge la Cincu și vor prezenta programul specific acestora.

Povestea lolelor

Se spune că, în urmă cu 200-300 de ani, lolele erau deghizate în costume multicolore, dar în prezent costumul este compus din pantaloni şi cămaşă de pânză albă, decorate cu zdrenţe negre, mănuşi albe şi o mască. Masca pictată este confecţionată dintr-o sârmă deasă, încadrată blăniţă de iepure, de jder sau de nurcă; de aceasta sunt cusute, la spate, cârpe negre şi o coadă lungă, împletită din cânepă, cu o fundă colorată. Însemnătatea măştii pare a fi dublă: înspăimântătoare şi protectoare – pentru că ascunde identitatea celui care o poartă. Uneori, bărbații mascați se biciuiau, iar pentru a se evita situațiile de reglare de conturi, după Război s-a luat hotărârea ca lolele să fie numerotate. Dacă o lolă îşi vedea un cunoscut între privitori, îl prindea cu biciul, îl învârtea de trei ori şi-i dădea o gogoaşă din furcuţă. Costumele la unison sunt completate cu accesorii precum: bici împletit din piele, cleştele din lemn crestat – croapănă pentru gogoşi şi talangă, zuruitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.