Drăgușul a îmbrăcat haine de sărbătoare la Festivalul „Sufletul satului“

Drăgușul a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Sute de drăgușeni, dar și de invitați din satele Țării Făgărașului și nu numai și-au dat întâlnire la cea de-a șasea ediție a Festivalului de tradiții și obiceiuri de iarnă „Sufletul satului“de la Drăguș. Evenimentul a devenit deja tradiție și adună de la an la an tot mai mulți oameni.

Nu mai este o noutate că Drăgușul se situează printe primele sate din Țara Făgărașului în ceea ce privește păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor. Iar evenimentele care să-i determine pe drăgușeni să îmbrace costumele tradiționale, dar și să cunoască cântecele și dansurile tradiținale sunt nenumărate. Ca de fiecare dată, în ultimii șase ani, anul 2017 a debutat cu Festivalul intitulat „Sufletul satului“.

„Ne-am dat silința să ducem mai departe obiceiurile și tradițiile. E un festival de tradiții și obiceiuri, a șasea ediție mai exact, la care participă grupuri de copii de la Prejmer, Făgăraș, Victoria, Lisa, Sâmbăta de Sus, Viștea de Jos și bineînțeles Drăguș, în plus și ansamblurile de copii. Ne bucurăm că sala căminului e plină și sperăm să ducem tradiția mai departe pentru că altfel tradițiile se pierd“, ne-a declarat Cornel Greavu, primarul comunei Drăguș.

Drăgușenii au fost în număr foarte mare la acest eveniment important al  satului. Unii au venit în calitate de spectatori, iar alții au îmbrăcat portul popular și au prezentat în fața celor prezenți tradițiile, cântecele specifice satului.

„Într-adevăr este ediția a șasea, ne simțim foarte mândri și este o participare numeroasă din partea copiilor, chiar și de la Prejmer au venit. Se leagă de apropierea Zilei Unirii, Unirea cea Mica de la 24 ianuarie 1859, dar ca o concluzie pot să vă spun că spiritual patriotic a fost transmis de toate ansamblurile de copii prin cântecele și mesajele transmise“, ne-a spus col® Adrian Șerban.

„Noi am prezentat în cadrul festivalului „Sufletul satului“ caracterizarea câtorva piese ce compun portul popular din Drăguș. Păsturica albastră, șorțul roșu cu bujori, șorțul negru, păstura glățuită și toate au fost prezentate pe generații, începând de la copii și până la cele mai înaintate vârste. Toate au fost prezentate sub formă de versuri, sub formă de strigături, mustrături cum se spune la Drăguș și au fost însoțite și de voie bună și într-adevăr pentru că se numește„Sufletul satului“ am pus tot sufletul ca să iasă un program deosebit. Noi suntem mândri că suntem drăgușeni, suntem mândri că ne aflăm printre șlefuitorii de minți și suflete în satul nostru, suntem purtători ai tradițiilor și obiceiurilor și întotdeauna sufletele nostre au vibrat alături de sufletul satului“, ne-a spus Mariana Sucaciu, învățătoare la Școala din Drăguș.

„Într-adevăr a devenit o tradiție acest festival „Sufletul satului“ și suntem mândri că se desfășoară în continuare și sperăm la cât mai multe ediții. Am fost încă de la prima ediție, fiind și cadru didactic la școală am participat alături de elevii din școală și alături de femeile sufletiste ale satului care s-au implicat aproape tot timpul, bineînțeles coordonate de doamna profesoară Rogozea Lavinia care într-adevăr este sufletul satului“, ne-a spus Lucia Popa, profesoară la învățământul primar la Școala Gimnazială din Drăguș.

Dintre invitați nu putea să lipsească fostul primar al Drăgușului și actualul primar al Făgărașului, cel care a pus bazele acestui festival de tradiții.

„Mă bucur că acest festival continuă. Așa cum îi și spune este un festival de suflet al tuturor celor care trăiesc la sate și nu numai, iar cu ajutorul acestui festival se continuă păstrarea tradițiilor și a portului popular. Mai mult, acest festival este dedicat copiilor din școlile făgărășene. Este un festival al Țării Făgărașului, este realizat cu bani foarte puțini și astfel de festivaluri nu fac decât să ne întărească prin copii, păstrarea tradițiilor și a portului popular“, ne-a declarat Gheroghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Invitatul special al evenimentului a fost interpreta Vlăduța Lupău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.