„Micii horticultori“ de la Hârseni, unul din proiectele finanțate prin Programul Științescu Țara Făgărașului

 

30 elevi de la Școala Gimnazială din Hârseni vor avea ocazia să deslușească tainele unei meserii, cea de horticultor. În urma unui proiect aplicat la Programul Științescu, proiect derulat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Școala din Hârseni a obținut suma de 6000 de lei, bani care îi vor ajuta pe profesori și pe elevi să învețe, dar și să amenajeze un solar unde vor planta semințe de flori și legume.

În cadrul primei ediții a Programului Științescu Țara Făgărașului, derulat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului au fost depuse 24 de proiecte propuse de echipe formate din profesori, elevi si organizatii neguvernamentale din orasele: Făgăraș, Rupea, Victoria și comunele: Lisa, Drăgus, Cincu, Jibert, Hârseni, Felmer, Mândra și Racos. În cadrul bugetul de 84.000 de lei s-au încadrat pentru a primi o finantare un număr de 10 proiecte. Proiectele selectate sunt din domeniile: biologie (3), fizică (2), IT (3), fizică si chimie (2) si promovează atât colaborarea dintre educatori si elevi, precum si legatura dintre diverse ramuri ale stiintelor exacte, dintre mediul rural si urban.

Unul din proiectele care a primit finanțare este cel realizat de cadrele didactice de ls Școala Gimnazială din Hârseni. „Micii horticultori“ se numește proiectul și are ca obiectiv constructia unui solar  în care elevii să lucreze efectiv de la început și până la încheierea proiectului. Iar această muncă presupune o serie de activitati cum ar fi:

-să gândească bugetul,

-să caute materialele necesare,

-să caute parteneri,

-să gestioneze fondurile corect si eficient,

-ce înseamnă să construiesti un solar

-cum se dezvoltă planta,

-cum să asiguri conditiile optime pentru plante

-schimburi de experiențe prin vizite la alte institutii de învatământ cu traditie și rezultate în acest domeniu,

– veniturile obtinute vor fi folosite pentru a înfrumuseța curtea școlii și a amenaja o cămară pentru sala de mese.

Așadar, elevii școlii, dar și câțiva voluntari vor derula împreună activități de pregătire al terenului, însămânțarea acestuia, bineînțeles după o documentare prealabilă.

Scopul proiectului este de a arata acestor copii cum să traiască mai bine, cum să iasă din rutina zilnică cu puțin efort și cât de plăcut este să muncești pentru tine și familia ta.

„În comunitatea din care provin elevii nostri, se simte lipsa locurilor de munca, elevii nostri fiind orientati de catre familiile lor inspre scolile profesionale tocmai pentru a-si gasi cat mai repede un loc de munca. Din pacate foarte multi nu gasesc nici o oportunitate si fie se complac in a nu face nimic,  fie pleaca din tara. De aceea ne-am gandit sa construim in curtea scolii un mic solar in care elevii sa lucreze efectiv de la inceput pana la incheierea proiectului si de ce nu poate si in perioada urmatoare.

            Pe plan local nu exista nici o miniafacere, cu exceptia celor doua familii care au sere si din vanzarea florilor isi asigura traiul zilnic. Consideram ca este necesar pentru dezvoltarea comunitatii ca elevii sa invete ce inseamna o miniafacere, ce inseamna solar si cum se construieste.

          Deci in concluzie ne propunem sa punem  bazele unei ,,meserii″ , in special pentru elevii de etnie rroma care, in marea lor majoritate, dupa absolvirea gimnaziului abandoneaza scoala.  Am pus meserie intre ghilimele pentru ca nu m-am referit la un job,  sa ii zic asa, ci la o meserie, in sensul vechi al cuvantului. Asa cum era traditia odata,  o familie era recunoscuta pentru o meserie anume care se transmitea de la o generatie la alta. Asta consideram ca este necesar sa se intample si in comunitatile mici din mediul rural. Exista o tendinta, la nivel mondial, de a trai cat mai sanatos. Cosul zilnic presupune produse bio, ne construim case si fugim de aglomeratia urbana in locuri cu cat mai putina poluare, adica ne intoarcem la radacini!  

          Incercam sa fim un exemplu pentru intreaga comunitate! Se pot realiza multe cu doar putin, nu trebuie sa asteptam sa ni se dea totul de-a gata, trebuie sa gandim care ne sunt prioritatile si apoi care sunt tintele pe termen lung.“, se arată în justificarea proiectului.

Proiectul se va desfășura de la începutul lunii februarie și până la sfârșitul lunii august.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.