Învăţătorul Aurel Drăguş, cel care a fost iniţiatorul petiţiei pentru construirea digului de la Olt, s-a stins din viaţă

lumanare1Unul din oamenii de marcă ai Boholţului şi Făgăraşului, învăţătorul Aurel Drăguş, a plecat la ceruri ieri, la vârsta de 94 de ani. A trăit o viaţă frumoasă, dar şi cu multe greutăţi: a participat la cel de-al Doilea Război Mondial, a fost dascăl pentru mii de elevi din Boholţ şi Făgăraş. În plus, nu a ezitat nicio clipă să se implice activ în problemele comunităţii.  A fost cel care a iniţiat şi realizat petiţia către Nicolae Ceauşescu, în urma cărei a fost construit digul de la Olt. Până în ultima clipă a fost alături de comunitatea făgărăşeană în momentele de importanţă. Ultima lui prezenţă în calitate de veteran de război a fost la Ziua Armatei Române, desfăşurată la sfârşitul lunii octombrie, la Făgăraş.

 aurel-dragus-2Aurel Drăguş s-a născut la data de 17 aprilie 1922 în satul Boholţ. A urmat cursurile şcolii primare în localitate după care a mers la Şcoala Normală din Făgăraş şi apoi în Deva. În 1942 a obţinut diploma de învăţător. A urmat apoi Şcoala de Ofiţeri de la Ineu- Arad şi a participat la al Doilea Război Mondial.

Din anul 1945 a fost învăţător în satul Boholţ, apoi profesor şi director la Şcoala Generală din Calbor (1945-1963). Din 1963 a fost învăţător la Liceul „Radu Negru“, după care director la Şcoala Generală numărul 3 din Făgăraş. În anul 1982 s-a pensionat de la Liceul Doamna Stanca.

Şi-a dedicat viaţa învăţământului şi educaţiei elevilor, drept pentru care a primit numeroase diplome din partea Ministerului Educaţiei:  titlul de învăţător evidenţiat, diplomă de fidelitate.

aurel-dragus-3Aurel Drăguş s-a implicat şi în viaţa socială a oraşului şi a zonei Făgăraşului: între anii 1980-1982 a fost consilier local, este ctitorul Mănăstirii Făget- Boholţ. De asemenea a organizat întâlnirea fiilor satului Boholţ în 1976,2001,2004 şi 2008. A fost şi membru al consiliului parohial al bisericii Sfânta Treime din Făgăraş.

A fost cel care a lăsat moştenire prima şi singura monografie a satului Boholţ în 2002, volumul 1 şi în 2014, volumul 2.

Şi pentru că în anii 70, apele Oltului au devenit o problemă pentru cei care locuiau în zonă, în urma inundaţiilor, Aurel Drăguş a fost cel care a iniţiat şi a realizat o petiţie prin care a strâns mii de semnături pe care apoi le-a transmis preşedintelui Nicolae Ceauşescu pentru construirea digului de la Olt. După această petiţie, Ceauşescu a trimis în zonă experţi şi a început construcţia digului.

aurel-dragus-4Cei care l-au cunoscut şi vor să-i aducă un ultim omagiu pot să meargă la Biserica Sfânta Treime de pe strada Ion Codru Drăguşanu, acolo unde a fost depus trupul neînsufleţit. Slujba de înmormâtare va avea loc luni, 28 noiembrie, de la ora 13.00. Vor fi prezenţi la căpătăiul lor alături de familie, şi reprezentaţi ai armatei şi ai şcolii.

aurel-dragus-5Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.