Unul din cele mai periculoase poduri din România, podul de la Crihalma, ar putea intra în reparaţii

pod-halmeag
foto: libertatea.ro

Unul dintre puţinele poduri de lemn care mai sunt în judeţul Braşov, cel de peste Olt, pe DJ 104K (Comăna de Jos – Crihalma), ar putea intra în reparaţii anul acesta. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, valoarea lucrărilor este de 22.400 de lei, fără TVA, termenul de execuţie a lucrărilor este de 12 zile, iar garanţia de 24 de luni. „Având în vedere că lucrările vor dura puţin, iar după acest val de frig meteorologii anunţă o perioadă cu vreme bună, vrem ca lucrările să fie efectuate în cursul acestui an”, a precizat reprezentantul Consiliului Judeţean Braşov.
Podul de pe DJ 104K are o lungime de 80 de metri, o lăţime de 5,5 m, iar suprastructura este din lemn. Aceasta este realizată din podină de rezistenţă de 8 cm grosime, podină de uzură de 5 cm grosime şi două căi longitudinale de 5 cm grosime şi 0,80 metri lăţime, toate din dulapi de stejar, iar în prezent căile de rulare sunt deteriorate în totalitate. La pod se va demonta lemnăria de pe calea de rulare, urmând a se vor monta noi dulapi, tot de stejar.

„Acum calea de rulare este într-o stare foarte proastă. Am făcut demersuri la Consiliul Judeţean Braşov şi se pare că acum vor veni să repare calea de rulare, dar ideea este că podul e unul de lemn, pod făcut de 80 de ani şi este bolnav din toate punctele de vedere.“, a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.
În judeţul Braşov, peste râul Olt mai sunt câteva poduri de lemn, în cel mai avansat stadiu de degradare fiind cel de la Hălmeag. Iniţial, administraţia judeţeană a avut în plan să îl repare, dar, în urma evaluărilor tehnice, recomandarea specialiştilor este ca acest pod să fie demolat, iar în locul lui să fie construit unul nou, din beton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.