Atenţie la sursele de încălzire. Pericol de incendiu astăzi pe Doamna Stanca

foc-centrala-1Sursele de încălzire a locuinţei pot fi un adevărat pericol şi pot provoca pagube mari, de aceea trebuie respectate nişte măsuri de prevenire. În această după-amiază pompierii făgărăşeni au fost solicitaţi la un incendiu izbucnit la o casă pe strada Domana Stanca. Focul a pornit de la centrala pe lemne. Din fericire, focul a fost stins repede, aşa că focul nu s-a extins. Pompierii făgărăşeni au intervenit cu două autospeciale şi un echipaj SMURD.

Pentru a preintampina producerea unor astfel de evenimente, care se pot sfârşi tragic, prin pierderi de vieti omenesti şi pagube materiale importante, pompierii readuc în atenţia cetatenilor măsurile care trebuie respectate pentru ca atât ei, cât şi bunurile pe care le deţin, să fie în siguranţă.
foc-centrala-1Curăţarea şi verificarea sobelor, canalelor şi coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere; tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor, deoarece căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat prin cutremure, vibraţii, alunecări de teren etc. ori din cauza vechimii imobilului constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de constructie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperis etc. Folosirea sobelor cu uşi defecte este interzisă. Nu este permis a se aprinde focul cu benzină sau alte lichide inflamabile, ori să se ardă lemne lungi, care nu permit închiderea uşii şi nu este permis să se aşeze, la mai puţin de un metru faţă de sobele metalice, la uscat, haine, rufe sau alte obiecte casnice care se pot aprinde. Focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor; se va urmări ca sobele să nu se încălzească peste măsură, deoarece pot aprinde obiectele combustibile din jur; coşurile se prelungesc deasupra acoperisului cu 0,5-0,8 metri.
foc-centrala-3De asemenea, si detinatorii de mijloace de încălzit locale sau centrale care folosesc combustibil gazos trebuie să respecte mai multe masuri, cum ar fi: montarea centralelor se va efectua numai de catre personal autorizat; verificarea etanseitatii conductelor de alimentare cu combustibil gazos; folosirea regulatoarelor de presiune in perfecta stare de functionare; suspendarea utilizarii centralelor termice la aparitia avariilor sau a oricaror altor defectiuni si solicitarea interventiei persoanelor autorizate pentru înlăturarea deficienţelor apărute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.