Examene transdisciplinare la Evaluare şi Bacalaureat

examen_scoala_98861200Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică, pe pagina de internet edu.ro, până în 16 noiembrie un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei. Documentul vizează clarificarea cadrului normativ privind învăţământul special integrat, dubla specializare, examenul naţional de definitivare în învăţământ, contractul de management al directorilor de şcoli, dar şi reglementarea funcţionării şcolilor doctorale în anul universitar 2016 – 2017, revizuirea modului de ocupare a funcţiei didactice de profesor universitar sau reglementarea activităţilor desfăşurate de agenţiile de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR) pe teritoriul României.
Între altele, propunerea vizează învăţământul special. Conform propunerii, „învăţământul special integrat se poate organiza în învăţământul de masă, individual şi, prin excepţie, în clase/grupe speciale, cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pe baza unei metodologii adoptate prin ordin de ministru. (…) Durata şcolarizării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale poate fi mai mare decât cea precizată prin prezenta lege şi se stabileşte, în funcţie de nevoile individuale, de gradul şi tipul dizabilităţii, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice”, se arată în proiectul de modificare a legii.
În ceea ce priveşte şcolile doctorale, documentul prevede acreditarea provizorie pentru anul universitar 2016 – 2017.
Totodată se propun modificări şi în ceea ce priveşte dascălii. Astfel, persoanele care nu promovează examenul pentru definitivare în învăţământ se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar. Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă, de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe stabilite de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
În plus, Ministerul Educaţiei propune ca evaluările transdisciplinare să fie introduse în Evaluarea Naţională, organizată la finalul clasei a VIII-a, pentru generaţiile de elevi care vor începe clasa a V-a anul viitor. Iar examenul de Bacalaureat se va desfăşura, de asemenea, trans-disciplinar, începând cu generaţia de elevi care în anul şcolar 2017-2018 se va înscrie în clasa a IX-a. Opiniile, propunerile şi sugestiile tuturor celor interesaţi sunt aşteptate pe adresa de email dezbateripublice@edu.gov.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.